Kurinpitopäätös Jokerien päävalmentaja Erkka Westerlundin asiassa ottelussa Blues - Jokerit 15.3.2012

20.03.2012 - EL

SM-ligan kurinpitäjä antoi Westerlundille kaksi ottelua toimitsijakieltoa.


JÄÄKIEKON SM-LIIGA                                                                 19.3.2012

Kurinpitäjä Sampo Liusjärvi                                                            Nro                21/2011-2012

 

 

Kurinpitopäätös Erkka Westerlund

Toimihenkilö Erkka Westerlund

Tapahtuma-aika                  15.3.2012

Ottelu:                                Blues-Jokerit

Peliaika                               35:20

 

1. Selostus asiasta

Ottelupöytäkirjan mukaan ajassa 35:20 Jokerien toimihenkilö Erkka Westerlundille tuomittiin ottelurangaistus.

Päätuomarin raportin mukaan otteluajassa 35:20 tuomitaan Jokerien pelaajalle 2 minuutin rangaistus, jolloin Jokerien valmentaja Erkka Westerlund pyytää päätuomari Stefan Fonseliusta keskustelemaan edeltävästä tilanteesta. Hetken keskustelun jälkeen päätuomari Fonseliuksen lähtiessä pois vaihtoaition edestä Westerlund tarttuu Fonseliuksen kädestä ja nykäisee. Westerlundille tuomittiin tilanteesta ottelurangaistus.

Westerlund on antanut tilanteesta lausuman. Lausuman mukaan Westerlund pyysi toista päätuomaria käymään vaihtoaition luona kysyäkseen linjasta, millä tuomarit olivat antaneet rangaistuksia. Westerlund kertoo, että tuomari tuli aition viereen ja sanoi jotain ja oli lähdössä pois. Westerlund kertoo, ettei hän kuullut mitä erotuomari sanoi ja että hän nykäisi erotuomaria vaistonvaraisesti hihasta kysyäkseen mitä tämä sanoi.

Edelleen lausuman mukaan Westerlund sanoo ymmärtävänsä, että fyysisen koskemattomuuden raja ylittyi, kun hän koski tuomariin. Westerlund toteaa, että henkisesti kysymyksessä ei ollut kovin raskas teko, enemmän vahinko. Edelleen Westerlundin mukaan joillakin valmentajilla on jopa tapana laittaa käsi tuomarin olkapäälle keskustelutilanteessa. Westerlund sanoo ymmärtävänsä, että fyysisesti raja ylittyi, mutta hän kokee asian harmittomana vahinkona ja pyytää tapahtunutta anteeksi.

Tapahtuma näkyy ottelun videotallenteelta, jolta voidaan todeta tilanteen edenneen, kuten päätuomarin raportissa on todettu.

 

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 551 d 1-kohdan mukaan joukkueen toimihenkilölle, joka pitää kiinni tai lyö ottelun tuomariston jäsentä tuomitaan Ottelurangaistus (OR).

Videotallenteen, erotuomariraportin ja Westerlundin lausuman mukaan perusteella Westerlund on ottanut päätuomari käsivarresta kiinni ja nykäissyt samalla tätä. Kyseessä on säännössä 551 d 1-kohdan mukainen erotuomarin koskemattomuuden loukkaaminen.

Rangaistusta mitattaessa olen ottanut huomioon, että Westerlund on fyysisesti loukannut erotuomareille kuuluvaa koskemattomuutta, joskin tämä loukkaus on ollut suhteellisen lievä. Rangaistusta ankaroittavana seikkana pidän sitä, että koskemattomuuden loukkauksen on tehnyt joukkueen vastuuvalmentaja. Katson, että valmentajilla on korostettu vastuu. Valmentajien tulee osoittaa erityistä huolellisuutta ja velvollisuutta sääntöjen noudattamisen osalta, koska he osaltaan vaikuttavat omalla käytöksellään pelaajien toimintaan.

Lisäksi rangaistusta mitattaessa on otettu huomioon aiempi toimihenkilön erotuomarin loukkaamisesta määrätty ottelurangaistus, tapaus 20/2010-2011 (juomapullon heitto kohti tuomaria, osumatta tähän), 1 peli. Edellä mainituilla perusteilla katson, että kahden ottelun toimitsijakielto oikea seuraus teosta.

 

3. Ratkaisu

Määrään Westerlundille kahden (2) ottelun toimitsijakiellon. Westerlund on toimitsijakiellossa Jokerien seuraavissa otteluissa 22.3.2012 HIFK-Jokerit ja 24.3.2012 Jokerit-HIFK.

 

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

 

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 19. maaliskuuta 2012

 

Sampo Liusjärvi

SM-liigan kurinpitäjä