HIFK:n Teemu Engbergille ei määrätty pelikieltoa

21.2.2020

Liigan kurinpitodelegaatio ei määrännyt HIFK:n Teemu Engbergille pelikieltoa keskiviikon SaiPa–HIFK-ottelussa tapahtuneesta vastustajan päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Engberg on pelikelpoinen HIFK:n seuraavassa ottelussa, 21.2. HIFK–KooKoo.

* * *

Kurinpitopäätös 38/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Teemu Engberg
Ottelu: SaiPa–HIFK
Peliaika: 28:59
Pelipäivä: 19.2.2020

1. Selostus asiasta

SaiPa–HIFK-ottelun peliajassa 28:59 HIFK:n Teemu Engberg taklaa SaiPan Tomi Iso-Mustajärveä. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Engbergille 2+10 minuutin rangaistuksen syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (sääntö 124).

Tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Engbergille ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus säännön 124 perusteella.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Taklattu Iso-Mustajärvi ei loukkaantunut tilanteessa.

Engberg on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilannetta koskevat videot ja kuullut pelaajan lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Engberg luistelee SaiPan puolustusalueen kulmassa paikoillaan olevaa kiekollista Iso-Mustajärveä kohden pyrkien antamaan mailahäirintää. Tämän jälkeen Iso-Mustajärvi pelaa kiekon SaiPan maalin taakse ja samalla Engberg kääntyy kiekon suuntaan, mutta myös taklaa Iso-Mustajärveä. Taklaus kohdistuu osittain Iso-Mustajärven vartaloon, mutta ylöspäin tapahtuvasta liikkeestä johtuen myös Iso-Mustajärven päähän. Lisäksi delegaatio toteaa, että taklaus on voimakkuudeltaan vähäinen.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Engberg suorittaa taklauksen vielä kiekollisena pidettävään vastustajaan. Taklauksessa tapahtuu taklaavan Engbergin olkapäästä osuma taklattavaa pelaajaan päähän. Delegaatio toteaa, että Engbergin taklaus on säännössä 124 tarkoitettu vastustajan päähän kohdistunut taklaus.

Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa huomioon edellä taklauksesta ja pelitilanteesta todetut seikat. Lisäksi rangaistusharkinnassa on otettu erityisesti huomioon se, että taklauksessa aiheutuva kontakti vastustajan päähän tulee vartalon kautta ja on lisäksi voimakkuudeltaan vähäinen. Taklauksessa ei ole käytetty käsiä eikä sitä erityisesti ole kohdistettu vastustajan päähän. Edellä mainituilla perusteilla delegaatio katsoo, että taklauksen perusteella ei ole syytä määrätä ottelurangaistusta.

3. Ratkaisu

HIFK:n Teemu Engbergille ei määrätä pelikieltoa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

20. helmikuuta 2020

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Published by: Juuso Kauppinen