Tässä lista kauden 2016–17 arvokkaimmista pelaajista Liigassa

5.5.2017
Tässä lista kauden 2016–17 arvokkaimmista pelaajista Liigassa

Kausi 2016–17 on päättynyt ja on aika valita päättyneen kauden arvokkaimmat pelaajat jokaisesta joukkueesta. Liigan verkkosivujen perinteisen Viikon tulikuumat –listan asiantuntijat ovat nostaneet joukkueidensa avainpelaajiksi seuraavat nimet. Löytyykö samoja nimiä myös perjantain Liigagaalan palkinnoilta?

Tappara: Henrik Haapala

Haapala otti kuluneen kauden aikana ison harppauksen pelaajana eteenpäin. Tapparan kokoonpanosta lähti kärkiosaamista pois viime kauden päätyttyä, mutta Haapala paikkasi lähtijöitä paremmin kuin kukaan osasi odottaa ja voitti koko Liigan pistepörssin. Merkille pantavaa Haapalan suorituksissa oli myös tasaisuus. Heti kauden ensimmäisistä otteluista lähtien jäällä nähtiin vikkelä ja ovela Haapala, ja tahti pysyi samanlaisena viimeisiin peleihin asti. Hyökkääjän otteet huokuivat itseluottamusta ja pelirohkeutta, ja pisteitä syntyi sekä tasakentällisin että ylivoimalla.

KalPa: Eero Kilpeläinen

Loistavan tammikuun jälkeen tuli pieni notkahdus, mutta pudotuspeleissä Kilpeläinen oli jälleen vakuuttava. Ilman Kilpeläisen torjuntoja KalPa ei olisi päässyt finaaleihin, vaikka sai myös hyvää apua puolustukselta. Pystyi kääntämään yksittäisiä otteluita torjunnoillaan KalPalle ja antoi valtaosassa muita
ainakin mahdollisuuden tapella voitosta.

JYP: Juha-Pekka Hytönen

Konkari paransi peliään kevättä kohti. Oli tärkeä lenkki JYPin runkosarjan lopun nousussa ja joukkueensa paras pelaaja playoffseissa. Hyökkäyssuuntaan Hytösen peli ei ole kovin näyttävää, mutta teki kokeneena pelaajana järkeviä valintoja. Hytösen vahvuutena on monipuolisuus ja vahva peli kiekottomana. Hyvä riistämään kiekkoja, uhka alivoimalla ja vahva aloituksissa.

HIFK: Roope Hintz

Nuori pelaaja kannatteli HIFK:ta läpi kauden. Ailahteli niin kuin joukkuekin, mutta pysyi silti positiivisena loppuun asti. Taistelijasielu. Halu ratkaista pelejä huokui läpi kauden itseluottamuksessa. Liigan luisteluvoimaisimpia pelaajia. Parhaimmillaan pudotuspeleissä.

TPS: Tomi Kallio

Kapteeni Kallio palasi kotikaupunkiinsa oikeista syistä. Halu pelata, johtaa joukkuetta ja huolehtia koko organisaation kehityksestä aivan huippuluokkaa. Rutiini kaukalossa kovalla tasolla. Ei tee paljoa ylimääräistä, mutta todella paljon olennaista. Oli usein mukana, kun pelejä ratkaistiin. Jatkuva pelaaminen sääntöjen rajamailla kuluttaa vastustajien fyysisiä ja psyykkisiä voimavaroja. Odottelee ilmojen lämpenemistä ennen kuin päättää jatkaa ensi kaudelle.

HPK: Emil Larmi

Lähti kauteen selkeänä kakkosmaalivahtina, kun Nathan Lawson palkattiin ykkösvahdiksi. Jo harjoituskaudella kävi selväksi, että HPK:n valmennusjohto ei tulisi luottamaan huonossa kunnossa olleeseen kanadalaiseen, ja niinpä Larmi sai mahdollisuutensa. Nuori lahtelainen käytti tilaisuutensa loistavasti. Otti heti alkukaudesta isoja torjuntoja, kun joukkue teki vielä paljon virheitä. Sai alusta kovan itseluottamusruiskeen, joka tarttui myös muuhun joukkueeseen. Huolimatta pienestä keskikauden notkahduksesta, Larmi oli joukkueensa tasaisin suorittaja.

Pelicans: Juhani Tyrväinen

Muodosti pitkään Vili Sopasen ja Antti Erkinjuntin kanssa Pelicansin tehoketjun. Ketjukavereidensa ollessa loukkaantuneena Tyrväinen jatkoi erinomaista tasaista suorittamistaan. Pelasi illasta toiseen hyökkääjistössä isoja minuutteja. Ollut Liigan eliittiä rikkovassa roolissa, mutta tällä kaudella nousi myös kiekollisena vahvasti esiin ja teki henkilökohtaisen piste- ennätyksensä (14+29=43). Tehotilasto näytti +14:ää. Ei hätkähdä fyysistä pelaamista. Kantoi välillä jopa liian suurta painolastia joukkueen pelaamisesta.

Ilves: Antti Lehtonen

Nuori maalivahti lähti kauteen varamiehen roolissa Hannu Toivosen kantaessa päävastuun torjuntatöistä. Kauden mittaan vastuuta alkoi kuitenkin kertyä enemmän ja enemmän ja loppukaudesta Lehtonen nousi joukkueensa selväksi ykköstorjujaksi. Oli suurimpia yksittäisiä syitä Ilveksen hienoon kiriin loppukaudesta, kun joukkue kampesi itsensä väkisin viimeiselle playoffs-paikalle. Hienot otteet jatkuivat myös pudotuspeleissä Ässiä ja Tapparaa vastaan.

Ässät: Simon Suoranta

Mahtava värväys Ässiltä. Henkilökohtainen piste-ennätys osoitti, että laitahyökkääjä pystyy ottamaan roolin myös tulosyksikössä. Tehot lisääntyivät, mutta entinen vahva työmoraali säilyi. Maajoukkuekutsu EHT-peleihin palkintona vahvasta tekemisestä. Mikä on seuraava kehitysaskel?

Kärpät: Mika Pyörälä

Kärppiä ei olisi nähty pudotuspeleissä ilman Mika Pyörälän tykkikautta. Konkarihyökkääjä mätti 35-vuotiaana uransa ennätyspisteet ja teki läjän elintärkeitä ratkaisumaaleja. Tehot olivat kuitenkin vain jäävuoren huippu. Pyörälä on esimerkillinen johtaja sekä kaukalossa että kaukalon ulkopuolella. Monipuolinen laitahyökkääjä pystyy pelaamaan myös sentterinä. Oli Liigan eliittiä sekä yli- että alivoimalla.

Jukurit: Miika Koivisto

Tuli sarjanousijan riveihin tutun valmentajan mukana, koska kysyntä markkinoilla oli heikkoa monien loukkaantumisten jälkeen. Sai olla oma itsensä ja pelata vahvuuksien kautta. Otti itseään niskasta kiinni myös oheisharjoittelun suhteen ja sen vuoksi jämäköitti 1vs1-pelaamistaan. Huikealla itseluottamuksella ja kiekollisella taidolla varustettu vaasalainen nousi taisteluun Liigan puolustajien pistepörssin voitosta. Tuplasi oman henkilökohtaisen piste-ennätyksen. Sai myös komennuksen kauden maajoukkuetapahtumiin.

Lukko: Jesse Virtanen

Vaikka joukkueen kausi päättyi valtavaan pettymykseen, Virtanen pystyi tasapinoiseen suoritukseen koko sesongin ajan. Teki uuden piste-ennätyksensä Liigassa ja voitti puolustajien pistepörssin. Pelasi huikealla itseluottamuksella isoja minuutteja ja oli tärkeä palanen erikoistilanteissa. Antaa helppoja avauksia ja tuo myös jalalla kiekot hyökkäysalueella. Ajoittain oli vaikeuksia oman pään 1vs1-pelaamisessa. Oli myös maajoukkueen mukana kevään leirityksessä.

KooKoo: Juha-Pekka Haataja

Vaikka KooKoon kokoonpano eli voimakkaasti kevätkauden aikana, Haataja jäi seuraan. Oli joukkueen ainoita valopilkkuja läpi kauden. Kaksikymmentä tehtyä maalia on aina kova suoritus. Näytti esimerkkiään nuoremmille vaikka alkukausi oli pelillisesti joukkueelle vaikea. Tyhjennysmyynnin jälkeenkin jaksoi raataa ja luoda toiminnallaan uskoa niin pelaajiin kuin katsojiinkin. Erinomainen laukaus, jonka jokainen vastustaja joutui huomioimaan.

Sport: Joel Kiviranta

Oli alisuorittaneen vaasalaisjoukkueen harvoja valopilkkuja. Laittoi piste- ja maaliennätyksensä uusiin lukemiin. Oli joukkueen harvoja nopeajalkaisia pelaajia ja loi nopeudellaan itse maalipaikkoja. Aikaisempi maalimäärä lähes tuplaantui. Todella hyvä varsinkin alkukaudella, mutta hyytyi loppukaudella muun joukkueen mukana. Pienestä koostaan huolimatta vääntää vahvasti kaksinkamppailussa. Ensi kaudella mahdollisuus lyödä itsensä suuren yleisön tietoisuuteen.

SaiPa: Tero Koskiranta

Koskiranta nousi SaiPan arvokkaimmaksi pelaajaksi loppukaudesta, kun seura oli luopunut kärkikaartistaan. 32-vuotias sentteri ei todellakaan pelannut elämänsä kautta, mutta 30 pistettä ja 16 maalia pahasti alisuorittaneessa joukkueessa oli kelvollinen suoritus. Koskiranta on vain kerran urallaan tehnyt enemmän maaleja runkosarjassa.


---
Julkaisija: Antti Seppänen