KalPan Ryan Wilsonille ei määrätty pelikieltoa – katso video

1.3.2018

Liigan kurinpitodelegaatio ei määrännyt KalPan Ryan Wilsonille pelikieltoa tiistain HPK–KalPa-ottelussa tapahtuneesta taklauksesta.

Ryan Wilson on edustuskelpoinen KalPan seuraavassa ottelussa, joka pelataan 1.3. Lahdessa Pelicansia vastaan.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Ryan Wilson
Ottelu: HPK–KalPa
Peliaika 0:56
Pelipäivä: 27.2.2018

1. Selostus asiasta

Otteluajassa 0:56 KalPan Ryan Wilson taklaa HPK:n Harri Kainulaista. Tilanteesta tuomittiin Wilsonille 5 minuutin rangaistus sekä pelirangaistus (5+PR) pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta. Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn.

Wilson ja KalPa ovat antaneet pyydetyn lausuman tilanteesta.

Taklattu Kainulainen loukkaantui tilanteessa eikä jatkanut ottelun pelaamista.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään tai niskan alueelle. Säännön vii-kohdan mukaan jos kiekkoa kuljettava pelaaja pitää päätään alhaalla, kun hän lähestyy taklaajaansa, taklausta ei rangaista päähän tai niskan alueelle kohdistuvana taklauksena, ellei taklaaja käytä ylöspäin suuntautuvaa liikettä vastustajaan tai iske vartaloaan ylös vastustajaan.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtävien havaintojen Kainulainen saa kiekon haltuunsa HPK:n puolustusalueella B-aloituspisteellä ja lähtee kiekollisena kääntymään kohti keskialuetta. Kainulaisen luistelusuunnan ollessa kohti keskialuetta häntä suoraan vastaan luistelee KalPan Wilson. Kainulainen nostaa katseensa ylöspäin muutamaa metriä ennen vastaan tulevan Wilsonin kohtaamista. Samassa Kainulainen alentaa entisestään matalaa peliasentoaan. Wilson tulee taklaukseen kylki/selkä edellä ja kontaktissa Kainulaisen pää osuu Wilsonin lonkan seudulle. Taklaushetkellä Wilsonilla on molemmat luistimet jäässä. Taklauksen voimasta Kainulainen kaatuu ja lyö päänsä voimakkaasti jäähän.

Liigan kurinpidossa on linjattu ennen kauden alkua, että päähän kohdistuneet taklaukset on asetettu korostuneen huomion kohteeksi. Lähtökohta on se, että päähän kohdistuneena taklauksena pidetään kaikkia taklauksia, joissa ensimmäinen kontakti tapahtuu taklatun pelaajan päähän. Edellä todetusta linjauksesta huolimatta taklaustilanteissa otetaan huomioon myös taklattavan pelaajan toiminta ja mahdollinen myötävaikutus taklauksessa, säännön 124 vi kohdan mukaisesti. Vaikka lähtökohtaisesti suurin vastuu taklauksen osumisesta vastustajan vartaloon eikä päähän on taklaajalla eikä taklattavalla, kaikkia tilanteita, joissa tapahtuu kontakti vastustajan päähän, ei ole jääkiekon luonne ja säännön 124 vii-kohta huomioiden syytä arvioida päähän kohdistuneina taklauksina.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Wilsonin taklaus on suoritettu kiekolliseen pelaajaan, joka tulee tietoiseksi lähestyvästä taklauksesta muutamaa metriä ennen kontaktin tapahtumista. Taklaus tapahtuu suoraan edestäpäin. Wilsonin vauhti tilanteessa on maltillinen. Lisäksi Wilson suorittaa taklauksen sääntöjen edellyttämällä tavalla siten, että taklaus ei suuntaudu ylöspäin, vaikka kontaktin jälkeen Wilsonin jalat irtoavat jäästä. Edelleen delegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan erityisesti vain hetkeä ennen taklausta tapahtuvasta peliasennon alentamisesta johtuen Kainulainen altistaa itsensä sille, että taklauksessa tapahtuu kontakti myös Kainulaisen päähän. Kurinpitodelegaatio katsoo, ettei kyseessä ole taklaus, josta tulisi määrätä 124 perusteella ottelurangaistusta eikä tilanteessa tapahdu muutakaan sääntörikettä, jonka takia Wilsonille tulisi määrätä ottelurangaistus.

3. Ratkaisu

KalPan Ryan Wilsonille ei määrätä pelikieltoa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

1. maaliskuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen