Paluumuuttaja Janne Keränen – "On suuri kunnia, jos fanit ajattelevat minusta noin"

31.8.2019
Paluumuuttaja Janne Keränen – "On suuri kunnia, jos fanit ajattelevat minusta noin"

Jalkapunttia, jäätä, vähän aerobista sen jälkeen. KalPan Janne Keränen, 32, tietää kokemuksesta, miten kehoa harjoituskaudella viritetään 13.9. käynnistyvän pitkän runkosarjan vaatimusten mukaan.

"Vähän aerobista" tarkoittaa tällä kaudella Keräsen harjoittelussa tavallista enemmän aerobista. Pidemmät juoksu- ja pyörälenkit ovat olleet kesäharjoittelun teema.

– Käytännössä haen sitä, että jaksan pelata paljon. Toki on muutakin treeniä tehty, mutta tämä on sen päälle, terveenä kesän harjoitellut Keränen sanoo.

KalPa ja Kuopio eivät ole uusi ympäristö Keräselle, sillä vuodet 2014-2017 kuluivat Savossa.

Kausi 2016–17 oli KalPan historian menestyksekkäin. Joukkue eteni CHL:ssä pudotuspeleihin, runkosarjassa kolmanneksi, kaatoi Pelicansin sekä JYPin ja eteni loppuotteluihin Tapparaa vastaan. Finaalihurmos valtasi Kuopion ja loppuottelut myytiin loppuun. Keränen teki playoffseissa 12 pistettä.

KalPa johti loppuottelusarjaa 2-0, mutta Tappara käänsi sarjan kylmästi. Palkintoa ei tuolloin tullut, mutta yli kahden vuoden takaisissa tapahtumissa riittää nykyisellekin joukkueelle ammennettavaa.

– Vuosien varrella on oppinut, miten pienestä kaikki on kiinni - pudotuspeleissä varsinkin. On luotettava yhä vain siihen, että päivittäinen tekeminen kantaa hedelmää, Keränen sanoo.

– Hyvä fiilis siitä keväästä jäi, vaikka päättyikin sillä tavalla. Se oli sellainen kausi, että kukaan ei odottanut meiltä muuta kuin sulamista. Emme sitten sulaneet missään vaiheessa, jos finaalien häviämistä ei lasketa. Joukkue oli hieno ja yksilöt pelasivat toisilleen.

Mikä sai Keräsen palaamaan uudelleen KalPaan? Perusteet ovat yksinkertaisia, mutta painavia.

– Viihdyin todella hyvin viime visiitillä ja tuli mahdollisuus päästä tänne pelaamaan. Tartuin siihen, koska kiinnostus oli molemminpuolinen. Meillä on hyvä joukkue kasassa ja pöhinä päällä. Hyvillä mielin odotan sarjapelien alkua, Keränen kertoo.

Laitahyökkääjällä on pitkät kokemukset kolmesta eri kiekkokulttuurista. Nurmijärven Kurran kasvatti kiekkoili juniorivuodet HIFK:ssa, jonka edustusjoukkueessa Keränen pelasi 118 ottelua kausina 2006–09.

HIFK lukeutuukin vastustajiin, jonka kohtaamista Keränen alkavalla kaudella erityisellä tavalla odottaa.

– Itse kun olen Helsingistä päin kotoisin, HIFK:n hallissa pelaaminen on aina hienoa. Kaikkiin peleihin on kuitenkin sytyttävä, jos jotain isompaa haluaa voittaa, Keränen alleviivaa.

HIFK-vuosia seurasivat viisi kautta Lukossa, jossa Keräsestä kuoriutui tasaisen varma 20-30 maalin tekijä. Kolme kautta KalPassa, kaksi jälleen Lukossa ja nyt vuoden sopimuksella Kuopiossa. Keräsen itsensä mukaan pelaajaprofiili ei ole edellisen visiitin jälkeen kokenut muutoksia.

– Samalla tavalla pyrin luistelemaan hyvin ja kovaa, tekemään paljon töitä sekä maaleja siinä samassa. Ne ovat kuitenkin ne vahvuudet, joten niitä käytetään.

Ympäristö Kuopiossa on tuttu. Kahden vuoden poissaolon aikana muutoksen oli kokenut vain KalPan remontoitu pukukoppi, joka yhä Keräsen mukaan on täynnä huulenheittäjiä.

– Nuoria on paljon, joissa on todella iso potentiaali. Meiltä ei ehkä odoteta mitään, mutta olemme musta hevonen.

Keränen lukeutuu harvinaisiin pelaajiin, jotka ovat urallaan kerryttäneet enemmän maaleja kuin syöttöpisteitä.

– Ehkä se kertoo minusta, etten osaa syöttää, Keränen nauraa.

– Viime vuosina se on mennyt siihen, että pyrin enemmän laukomaan. Nuorempana pelaamiseni meni ehkä enemmän siirtelyksi. Syöttöpisteitä saattoi silloin tulla enemmän, mutta suurimmasta osasta paikoista, joista ei mitään syntynyt, olisi voinut tehdä maalinkin. Ehkä olen viimeisten vuosien aikana profiloitunut vain enemmän maalintekijäksi.

KalPa-kannattajat ovat kiittäneet Kerästä tämän suuresta sydämestä ja alttiudesta pelata aina logolle. Arviot lämmittävät peluria.

– On suuri kunnia, jos fanit ajattelevat minusta noin. Itsekin ajattelen samalla tavalla: joukkue edellä mennään. Kun joukkue pärjää, yksilötkin tulevat esiin.

Oman uran ja tulevaisuuden suhteen Keränen on avoin. Tavoite on pelata mahdollisimman kovalla tasolla, on sarja sitten Suomessa tai ulkomailla.

– Mestaruutta joka vuosi lähden voittamaan. Se on sellainen asia, joka mulla on aina mielessä, sanoo Keränen, joka ei vielä urallaan ole Suomen mestaruutta juhlinut.

* * *

Teksti: Anssi Shemeikka


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen