Robert Leinolla johtava rooli Ilveksessä: "Koen, että muutos tekee tietyllä tavalla aina hyvää"

4.9.2019
Robert Leinolla johtava rooli Ilveksessä: "Koen, että muutos tekee tietyllä tavalla aina hyvää"

Mestaruuden voittaminen on yksi asia. Toinen on voittaa se ystävien kanssa. Kolmas on voittaa se kasvattajaseurassa. Robert Leino, 26, toteutti harvinaisen kokonaisuuden viime keväänä. Nyt hänet on hankittu isoon rooliin tuomaan voittamisen mausteita Tampereen Ilvekseen, joka on palaamassa takaisin suuruuden päiviin.

Ilveksen ympärillä on uuden kauden kynnyksellä aitoa ja konkretiaan perustuvaa optimismia, uskoa paremmasta tulevaisuudesta. Joukkue vaikuttaa tasapainoiselta. Äärimmäistä nuorta lahjakkuutta yhdistettynä Leinon kaltaisiin luotettaviin arjen kannattelijoihin. Viidestä harjoitusottelusta joukkue on voittanut neljä.

– Hyvin ollaan pelattu, mutta olemme olleet myös tehokkaita. Aina emme ole olleet niin paljon parempia kuin tulos näyttää. Peli ei voi missään nimessä ollakaan vielä valmista. Työmaata riittää. Näen kuitenkin, että suuntamme on jatkuvasti oikea, Leino arvioi.

Mestaruus Hämeenlinnassa oli yllättävä ja odotettu. Sitä juhlittiin villisti, mutta vain määräajan. Uuteen kauteen ei saa vanhasta mitään mukaan.

– Viikko kauden loppumisesta eteenpäin oli erilaisia juhlia ja reissuja. Pudotuspeleissä oli tullut pieniä vammoja, joita piti hetki hoitaa, mutta muuten aika pian alkoi treenaaminen ja normaali arki taas huvittaa, Leino kertaa.

Kesä mielletään jääkiekkoilijoilla usein pelkästään treenaamisen ja kehittymisen näkökulmasta, mutta päättyneestä kaudesta toipumisella ja lepäämisellä on tärkeä rooli suvessa. "Pieniä vammoja" tarkoitti Leinon tapauksessa loppuottelusarjassa Kärppiä vastaan revennyttä takareittä.

HPK:n mestaruuskausi oli Leinolle menestys sekä yksilön että joukkueen mittayksiköissä. Henkilökohtainen piste-ennätys muodostui runkosarjan 60 ottelussa isketyistä 37 pisteestä. Pudotuspeleissä vire jatkui: 18 ottelua, 12 pistettä. Miksi Leino halusi siirtyä Tampereen Ilvekseen?

– Haluan menestyä. Minulla oli vahva tunne, että Ilveksellä tulee olemaan kova porukka. Halusin myös mitata omaa potentiaaliani. Näin, että tässä voisi olla hyvä sauma voittaa ja menestyä, kehittyä paremmaksi pelaajaksi ja ottaa iso rooli joukkueesta. Ilves on perinteikäs hienoa seura ja Tampere upea kaupunki. Näitä kaikkia asioita punnittiin, Leino käy läpi siirtoa Tampereelle.

– Koen, että muutos tekee tietyllä tavalla aina terää, kun pääsee tutusta ja turvallisesta ympäristöstä pois. Luulen, että se on minulle hyvä juttu, Leino pohtii.

– En ole täällä ehtinyt kauan olla, mutta kaikki tekeminen viittaa siihen, että Ilves haluaa tosissaan sinne, missä se on ollut ja minne se myös kuuluu: Liigan kärkeen.

Ilveksen pukukopista löytyi Rautiaisen kaksi vanhaa tuttua. Jasse Ikonen kiekkoili samaan aikaa HIFK:ssa, Teemu Rautiaisen kanssa Leino on varttunut HPK:n junioreissa.

Teemu Lepaus on samanikäinen. En edes muista, kuinka monta kertaa olemme pelanneet junioreissa vastakkain, Leino sanoo.

Suomen mestaruuden voittamista kasvattajaseurassa Leinon on vaikea kuvailla sanoilla.

– Siinä kävi läpi kaikki fiilikset samaan aikaan. Fiilis oli niin hieno ja hämmentynyt. Vielä kun mukana oli muita samanikäisiä ja nuorempia, joiden kanssa olen Hämeenlinnassa kasvanut, pelannut kimpassa ja A-junioreiden Suomen mestaruuttakin juhlinut. Oli hienoa jakaa se juuri heidän kanssaan, Leino sanoo.

HPK:n kultaan päättyneeltä matkalta Leino haluaa tuoda Tampereelle mukanaan viestin: voittaminen on mahdollista.

– Kärppien ja Tapparan kaltaiset isot seurat ovat dominoineet viime kausia, mutta HPK:n mestaruus toi vähän pienemmille seuroille uskoa, että voittaminen on mahdollista. Se vaatii todella kovaa työtä ja vaatimustasoa. Pitää olla Suomen kehittynein joukkue ja HPK oli sellainen viime kaudella. Pelaajat ottivat hirveän kokoisia askeleita esteenpäin, joka näkyi esimerkiksi omina piste-ennätyksinä, Leino sanoo.

Leinon mukaan kilpailuetua muihin on löydettävissä esimerkiksi harjoittelusta.

– Treenaamiseen panostettiin Hämeenlinnassa kunnolla. Rahaa ei ollut parhaisiin puitteisiin, joten harjoitusten ja asenteen niitä kohtaan piti olla kohdillaan. Sillä tavalla saa ainakin kurottua kilpailuetua umpeen - ja mennä jopa edelle.

Leino nimettiin heti Ilveksen kapteenistoon. Varakapteeniksi nimeäminen yllätti, toisaalta ei.

– Minut on hankittu varmasti isoon rooliin ja johtavaksi pelaajaksi. Siinä mielessä se ei tullut yllätyksenä. Tulin uuteen seuraan, jossa runko on pysynyt aika hyvin samana, siinä mielessä se oli pieni yllätys. Nöyrin mielin otan tehtävän vastaan, Leino toteaa.

Kauden 2019–20 Ilvekseen yhdistyy mielikuvissa lahjakkaat nuoret pelaajat. Ilves-fanit haaveilevat yön pimeinä tunteina, missä Matias Maccellin kehityksen rajat menevät. Leino muistuttaa, että nuoriltakin odotetaan.

– Kyllähän heistä saman tien näkee lahjakkuuden. He tekevät hommia hyvin joka päivä ja tarjoavat kilpailua meille kokeneemmille. Harjoituspelien perusteella on tietysti vähän aikaista sanoa.

– Jos haluamme jotain voittaa, se ei voi mennä niinkään, että vain kokeneilta odotetaan tulosta ja muut tulevat perässä. Se on toki lähtökohta, mutta nuorienkin pitää kehittyä ja ottaa vastuuta enemmän ja enemmän. Siinäkin asiassa koetan itse olla avuksi, Leino päättää.

* * *

Teksti: Anssi Shemeikka


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen