Otto Paajanen Stadin kirkkaissa valoissa – "Jos onnistun täällä, edessä voi olla monia mahdollisuuksia"

8.9.2019
Otto Paajanen Stadin kirkkaissa valoissa – "Jos onnistun täällä, edessä voi olla monia mahdollisuuksia"

Otto Paajanen, 26, kuvailee päättynyttä kesää tavallista lyhyemmäksi. HPK:n mestaruusjuhlien jälkeen soturi paranteli tovin fyysisiä haavoja ennen harjoittelun aloittamista uudessa seurassa, Helsingin IFK:ssa. Nyt hinku kaukaloon on jo kova. Vierasottelu Hämeenlinnaan syyskuun lopussa herättää jopa jännitystä.

Jesse Saarinen, Teemu Turunen, Jere Sallinen, Aleksi Laakso, Frans Tuohimaa, Juho Keränen, Micke-Max Åsten, Teemu Tallberg. Paajasen olisi helpompi luetella pelaajat, joita hän ei HIFK:sta entuudestaan tuntenut.

– Varmasti se helpotti sopeutumisessa paljonkin. En usko, että ilman tuttujakaan olisi vaikeuksia tullut, Paajanen pohtii.

Sentteri myöntää, että erityisesti Turusen liittyminen joukkueeseen auttoi mukautumisessa.

– Kyllä se tietyllä tavalla auttoi, että joukkueessa oli viime kaudelta tuttu pelikaveri, jonka kanssa tulen täälläkin varmaan pelaamaan jonkin verran samassa ketjussa. Helpottaa, ettei tarvitse ihan nollista lähteä rakentamaan sitä kemiaa, Paajanen myöntää.

HIFK on etsinyt mestaruutta vuoden 2011 Nordenskiöldinkadun kultaisesta keväästä asti. Seura hankki Paajasen tuomaan johtajuutta ja tuoretta kokemusta voittamisesta.

– Tavallaan mestaruus vaatii paljon, tavallaan se ei vaadi mitään hokkuspokkusta. Jos teemme oman työmme päivittäin hyvin, saamme mahdollisuuden menestyä. Syksyllä ei voita mitään, mutta voi hävitä paljon, Paajanen sanoo.

– Yritämme saada arkea mahdollisimman hyväksi. Ei mitään taikoja, mutta laadukasta työtä, Paajanen summaa menestyksen reseptiä.

Paajasen mukaan jatkuvasti kauden aikana kehittyminen on HPK:n kokoiselle seuralle välttämätöntä. HIFK:n kaltaisen suurseuran kohdalla on puolestaan löydettävä piilossa oleva potentiaali.

Stadin kirkkaat valot on ilmiö, joka tunnetaan kiekkopiireissä muualla Liigassa onnistuneiden pelaajien alisuorittamisena HIFK-siirron jälkeen. Paajanen ei ole pohtinut asiaa.

– Jääkiekkoa se on varmaan täällä Helsingissäkin. Toki se pitää paikkansa, että HIFK:n mennessä vieraspaikkakunnalle kotijoukkueella on ekstralataus. Tiedän sen kokemuksesta heitä vastaan pelanneena. HIFK sytyttää aina ja katsomossa on vähän enemmän yleisöä. Mediaakin voi olla HIFK:n ympärillä hieman muita sankemmin. En usko, että se vaikuttaa minuun, mutta joihinkin se voi.

Paajasella on ikää 26 vuotta, mutta HPK:n kultajoukkueen kapteenina hänestä huokui kokemus ja rauhallisuus.

– En tiedä, mistä se tulee, mutta varmaan se on sellainen perusluonne. En varmasti ole se äänekkäin äijä kopissa, mutta yritän tehdä oman hommani mahdollisimman hyvin. Silloin voi vaatia muiltakin.

Siirto HIFK:hon oli Paajasen näkökulmasta oman uran ja kehityksen edellytys. Tehtävä Hämeenlinnassa tuli suoritettua ja oli aika siirtyä eteenpäin, vaikka hän ei suoraan myönnäkään sitä petopaitoihin siirtymisen syyksi.

– Osittain kyse on siitä, että tehtävä tuli suoritettua, mutta olin ollut kauan samassa paikassa. Asiat Hämeenlinnassa olivat hyvin, mutta koin, että maisemanvaihdos voisi tehdä hyvää nimenomaan arkeen, jotta pystyisi kehittymään vielä yhden askeleen pelaajana.

– Koin, että Helsinki on iso ja hieno haaste. Jos onnistun täällä, edessä voi olla monia mahdollisuuksia, Paajanen näkee.

Paajasen edellinen päävalmentaja Antti Pennanen on kuvaillut hyökkääjää älykkäänä ja tunnollisena joukkuepelaajana. Pelaaja itse haluaa ottaa kehitysaskeleita erityisesti hyökkäystehokkuudessa.

– Aina on ollut maalipaikkoja, mutta pitäisi pystyä olemaan vielä tehokkaampi. Kokonaisvaltaisessa kasvussa olisi mahdollista olla parempi. Hieman tehokkaampi, hieman parempi luistelija, hieman vahvempi omissa, ylivoimalla, vähän vielä luotettavampi. Kaikkia näitä haluan pienen napsun eteenpäin. Tuskin laukaukseni tai luisteluni tulee parantumaan enää mitenkään älyttömästi.

HIFK:n päävalmentajaa Jarno Pikkaraista Paajanen kuvailee vaativaksi valmentajaksi, joka rakentaa jatkuvasti suhdettaan pelaajiin.

– Hän on hyvä valmentaja. Vaatii urheilullisuutta ja itsensä likoon laittamista joka päivä. Hän keskustelee paljon pelaajien kanssa haluten samalla luoda hyvää ilmapiiriä koppiin.

HIFK vierailee Hämeenlinnassa syyskuun 21. päivä. Ottelu ei ole käytännössä koko uransa HPK:ta edustaneelle Paajaselle yksi muiden joukossa.

– Kyllä se otteluohjelma tuli kieltämättä katsottua, että milloin on vierasottelu HPK:ta vastaan. Mielenkiintoinen peli siitä tulee, joka on varmasti tavallista merkityksellisempi minulle. Hauska mennä, kun koko organisaatio on minulle tuttu. Katsotaan, millainen reaktio sieltä tulee. Aika innoissani olen. Jollain tapaa jopa jännittää, Paajanen myöntää.

* * *

Teksti: Anssi Shemeikka


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen