Janne Pesonen palasi pitkän kierroksen jälkeen Ouluun – "Palaan kärppäpaitaan intoa täynnä"

10.9.2019
Janne Pesonen palasi pitkän kierroksen jälkeen Ouluun – "Palaan kärppäpaitaan intoa täynnä"

Oulun Kärpät jäi viime kaudella maalin päähän Suomen mestaruudesta. 11 vuoden tauon jälkeen seuraan palannut Janne Pesonen, 37, näkee tasoerojen kaventuneen nykypäivän jääkiekossa. Vireen ajoittaminen ja laadukas harjoittelu päivittäin ovat kulmakiviä mikroskooppisten marginaalien kääntämisessä edullisiksi.

Kärppien motto kuuluu tällä kaudella "nopea, vahva ja luotettava". Pesosen ensivaikutelman mukaan mainittu tuotelupaus täyttyy jalkeilla olevassa ryhmässä.

– Hyvää nälkää ja intoa tuntuu olevan. Muutama uusi pelaaja on tuonut sopivaa lisäenergiaa, Pesonen sanoo.

Hyökkääjän mukaan Suomeen paluulle seitsemän vuoden tauon jälkeen ei ole yksittäistä syytä.

– Aina se on ollut takaraivossa ja myös tietynlainen unelma. En ole pitänyt paluuta mitenkään itsestäänselvyytenä ja arvostan mahdollisuutta todella paljon. Palaan kärppäpaitaan intoa täynnä.

Yksi syy oli kokenut pelitoveri Jussi Jokinen.

– Totta kai Jussilla oli vaikutusta. Hänen kanssaan olen matkan varrella aikaisemminkin aiheesta jutellut. Olimme kämppiksinä yhdessä maajoukkueen turnauksessa ja puhuimme jo silloin, että joku kaunis päivä olisi hieno vielä pelata yhdessä Kärpissä. Keväällä soiteltiin ja Jussi oli mukana houkuttelemassa minua Kärppiin, eikä se ainakaan heikentänyt päätöstä, Pesonen sanoo.

Pesonen kertoo tunnistaneensa seuran perinteiltään ja arvoiltaan samaksi kuin edellisen kerran siellä pelatessaan kaudella 2007–08.

– Laji on toki muuttunut vuosien varrella paljon ja Kärpät sen mukana. Nykyään löydetään uusia ja parempia keinoja kehittää joukkuetta ja yksilöitä paremmiksi. Valmentaminen on nykyään ehkä enemmän yksilövetoisempaa, eikä pelkästään Kärpissä. Kun yksilöistä saadaan irti enemmän, myös joukkue vahvistuu, Pesonen näkee.

Vuoden 2011 maailmanmestarin edellinen kausi Kärpissä on piirtynyt myös Liigan historiaan. Pesonen ja Jokereissa pelannut Ville Leino kävivät ennennäkemättömän kamppailun pistepörssin voitosta keväällä 2008, mutta Pesonen nappasi tittelin lopulta iskettyään 56 runkosarjan ottelussa 78 pistettä. Ottelun vähemmän pelannut Leino jäi lopulta pisteen päähän.

Pesonen jatkoi pudotuspeleissä vahvaa virettään, sillä hän oli johdattamassa Kärppiä Suomen mestaruuteen 16 tehopisteellä 14 ottelussa.

– Se kausi herättää kyllä hienoja muistoja. Meillä oli huikea joukkue jalkeilla. Itselleni jäivät isosti mieleen ketjukaverit Hannes Hyvönen ja Michal Bros. Puolustajina taisivat sillä kaudella pelata Josef Boumedienne ja Ross Lupaschuk. Löysimme keskenämme hyvän kemian. Kari Jalonen valmentajana sai meidät vielä sellaiseen lentoon, että koko joukkueella tuli tietyllä tavalla voittamaton olo.

– Joukkueessa oli paljon leveyttä, minkä myötä oli paljon helpompi pelata. Kuorma ei tuntunut suurelta, vaikka teimme paljon maaleja. Joukkueessa oli samalla kovaa ja tervehenkistä keskinäistä kilpailua, jonka avulla ajoimme ja puskimme toisiamme jatkuvasti eteenpäin. Sellaisessa joukkueessa oleminen on inspiroivaa ja siitä saa paljon positiivista energiaa, Pesonen sanoo.

Kärpät on suomalaisen joukkueurheilun malliesimerkki, mitä tulee seuran johtamiseen niin organisaationa, yrityksenä kuin urheilujoukkueena. Kärpät takoo hurjaa tulosta vuodesta toiseen kaikilla rintamilla. Pelaajien perspektiiviin se näyttäytyy laadukkaana arkena.

– Kaikki lähtee ylhäältä, jossa on vedetty selkeät linjavedot. Keskitytään laatuun ja tekemisessä huolellisuuteen. Tekemisellä on aina tarkoitus, eikä vain käydä lyömässä kellokorttia sisään.

– Samanlainen tyyli oli Ruotsissa Skellefteåssa. Tykkäsin todella paljon siitä, että oltiin tarkkoja ja huolellisia. Harjoitukset esimerkiksi olivat todella laadukkaita. Kun tällaisesta tulee rutiinia, arjestakin nauttii enemmän, Pesonen arvioi.

– Urheilullisuus on tullut myös Liigassa viimeisen 10-15 vuoden aikana aina vain isompaan rooliin. Sen myötä fysiikan kautta on vaikea saada enää merkittävää etua suhteessa vastustajiin. Kevään tärkeisiin peleihin parhaan vireen löytäminen on myös iso juttu.

Pesonen ei vielä lupaa pelaajauran päättymistä Ouluun.

– Sen aika näyttää. Niin pitkälle ajatuksissa en ole vielä mennyt. Nyt on kaikki panokset tässä kaudessa, jonka jälkeen katsotaan, mitä tapahtuu, Pesonen sanoo.

* * *

Teksti: Anssi Shemeikka


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen