Pelicansin Matteo Pietronirolle ja Sportin Steven Seigolle ei määrätty pelikieltoa

29.9.2019

Liigan kurinpitodelegaatio ei määrännyt Pelicansin Matteo Pietronirolle ja Sportin Steven Seigolle pelikieltoa perjantain Pelicans–Sport-ottelussa tapahtuneesta tappelusta.

* * *

Kurinpitopäätös 7/2019–2020 kokonaisuudessaan

Ottelu: Pelicans-Sport
Peliaika: 34:03
Pelipäivä: 27.9.2019

1. Selostus asiasta

Pelicans–Sport-ottelun peliajassa 34:03 taklaustilanteen jälkitilanteessa Steven Seigo ja Matteo Pietroniro aloittavat hanskojen pudottamisella tappelun. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta kummallekin pelaajalle 5+20 minuutin rangaistuksen tappelusta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi määrätä molemmille pelaajille ottelurangaistus tappelusta.

Kurinpitodelegaatio on ratkaissut asian pyytämättä pelaajilta lausumia.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 141 i-kohdan mukaan pelaajalle, joka aloittaa nyrkkitappelun tuomitaan ottelurangaistus. SM-liigan kurinpitokäytännössä on pääasiassa sovellettu sääntöä 141 siten, ettei sen i-kohta tule sovellettavaksi ns. spontaaneihin tappeluihin. Spontaanit tappelut ovat rangaistavia ja aiheuttavat pelaajien poistamisen ottelusta, mutta niitä ei ole pääsääntöisesti arvioitu säännön 141 i-kohdan rikkomisena, jollei tilanteeseen liity jotain erityistä.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta käy ilmi, että pelaajien välillä alkaa voimakkaan taklauksen jälkeen keskinäinen kamppailu, jonka seurauksena tilanne eskaloituu tappeluksi. Kurinpitodelegaatio pitää pelaajien välillä aiheutuvaa tappelua ns. spontaanina, joka on seurausta pelitilanteen aiheuttamista tunteiden ylikuumenemisesta. Näin ollen tilanteesta ei määrätä ottelurangaistuksia vaan pelitilanteessa määrätty pelirangaistus on riittävä rangaistus.

3. Ratkaisu

Steven Seigolle ei määrätä pelikieltoa. Matteo Pietronirolle ei määrätä pelikieltoa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

28. syyskuuta 2019

Liigan Kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen