Ässät juhli jälleen Satakunnan derbyssä, Záborskýlle hattutemppu Kuopiossa

28.12.2019
Ässät juhli jälleen Satakunnan derbyssä, Záborskýlle hattutemppu Kuopiossa

Isomäki Areenan 5990 katsojan iloksi Ässät juhli lauantaina. (Kuva: Tomi Vastamäki)

Lauantai täyden Liiga-kierroksen voittajat olivat JYP, SaiPa, Kärpät, HIFK, Ässät sekä jatkoajalla juhlineet Ilves ja HPK. Ässille derbyvoitto oli jo kauden kolmas Lukosta. Kuopiossa SaiPan slovakialaishyökkääjä Tomas Zaborsky iski hattutempun ja ylitti 300 pisteen rajan Liigassa.

JYP–Jukurit 2–1 (1–1, 0–0, 1–0)
>> Tilastot
>> Lehdistötilaisuus
>> Ottelukooste

Kolmantena oleva JYP otti lauantaina viidennen peräkkäisen voittonsa, kun Jukurit kaatui Jyväskylässä niukasti 2–1. Vieraiden Ville Leskinen vastasi illan avausmaalista kauden kuudennella osumallaan. Kotijoukkue tuli tasoihin avauserän lopussa Anton Stråkan kauden toisella osumalla ja meni ohi päätöserässä Jani Tuppuraisen onnistumisella. Kauden 11. maalinsa tehnyt Tuppurainen on kivunnut Liigan pistepörssissä jo kolmannelle sijalle. Jukureille tappio oli neljäs peräkkäinen ja yhdeksäs viimeiseen kymmeneen otteluun.

KalPa–SaiPa 2–3 (1–1, 1–0, 0–2)
>> Tilastot
>> Lehdistötilaisuus
>> Ottelukooste

SaiPa katkaisi lauantaina Kuopiossa viiden ottelun tappioputkensa. Lappeenrantalaiset hakivat KalPalta täydet pisteet 2–3-lukemin. Illan ykkösnimi oli hattutempun tehnyt slovakialaishyökkääjä Tomas Zaborsky. Osumien myötä Zaborsky sai Liigassa täyteen 300 pistettä ja nousi ulkomaalaispelaajien kaikkien aikojen maalipörssissä kolmannelle sijalle. Ketjukaveri Teemu Ramstedt merkkautti kaikkiin Zaborskyn maaleihin syöttöpisteen. KalPa johti ottelua kahdesti ylivoimamaalien turvin. Osumat olivat Liiga-uransa avausmaalin tehneen Jesse Grahamin ja Sami Nuutisen käsialaa.

KooKoo–Ilves 1–2 JA (0–0, 0–0, 1–1, 0–1)
>> Tilastot
>> Lehdistötilaisuus
>> Ottelukooste

Neljäntenä oleva Ilves katkaisi Kouvolassa KooKoon neljän ottelun voittoputken. Pitkään näytti, että kouvolalaisten voittoputki jatkuu. Ottelun avausmaali syntyi vasta päätöserässä ajassa 46.20, kun Erik Karlsson onnistui ohittamaan upean Liiga-debyytin pelanneen Ilves-vahti Eetu Mäkiniemen. Ottelun päätösminuuteilla astui esiin kaksikko Robert Leino–Eemeli Suomi. Ensin Leino tasoitti ottelun maalin edestä ajassa 58.16. Jatkoajalla Leino iski voittomaalin ylivoimalla ainoastaan 36 sekunnin jälkeen. Molempiin Leinon maaleihin syöttöpisteen merkkautti Suomi. Jatkoaikamaalin myötä Ilves palasi voittokantaan kahden tappion jälkeen.

Kärpät–Pelicans 5–3 (2–1, 1–1, 2–1)
>> Tilastot
>> Lehdistötilaisuus
>> Ottelukooste

Oulussa muisteltiin ja juhlistettiin lauantaina Kärppien 20 vuoden takaista Liiga-nousua. Vastassa oli jälleen Pelicans, kuten myös keväällä 2000. Myös itse ottelu päättyi jälleen oululaisten juhliin. Kärppien ykkösnimet lauantaina olivat pisteet 1+2 iskenyt Julius Junttila, kaksi maalia tehnyt Juho Lammikko ja kaksi maalia alustanut Jesse Puljujärvi. Pelicansin riveistä puolustajat Miihkali Teppo ja Janne Jalasvaara iskivät kauden avausosumansa. Pitkän ulkomaan kierroksen tehnyt Jalasvaara osui Liigassa viimeksi kaudella 2010–11. Kärpät on voittanut kauden kaikki kolme Pelicans-kohtaamista.

Sport–HIFK 2–4 (1–0, 0–2, 1–2)
>> Tilastot
>> Lehdistötilaisuus
>> Ottelukooste

Kolmen ottelun pisteputkessa oleva HIFK aiheutti Sportille toisen peräkkäisen tappion. Lähes loppuunmyydyn Vaasan Sähkö Areenan ykkösnimi oli pisteet 1+2 iskenyt HIFK:n Iikka Kangasniemi. Helsinkiläisten muista osumista vastasivat kauden toisen maalinsa tehnyt Ville Leskinen, läpiajosta osunut Michael Keränen ja kymmenen maalia täyteen saanut Otto Paajanen. Sportin maalit olivat ottelun avausmaalin tehneen Paul Geigerin ja 2–3-kavennuksen iskeneen Filip Riskan käsialaa. Kesken kauden Sportin mukaan liittyneelle Riskalle maali oli kauden neljäs.

Tappara–HPK 3–4 JA (2–0, 1–2, 0–1, 0–1)
>> Tilastot
>> Lehdistötilaisuus
>> Ottelukooste

Tampereella juhlistettiin Tapparan pitkäaikaisen toimitusjohtajan pitkää uraa jääkiekon parissa. Pitkään näytti, että Tapparan juhlat jatkuvat myös kaukalossa. Tamperelaiset karkasivat toisen erän alussa jo kolmen maalin karkumatkalle Tuukka Mäntylän, Charles Bertrandin (1+1) ja Olavi Vauhkosen maaleilla. HPK ei kuitenkaan luovuttanut, vaan kiri rinnalle ja lopulta jatkoajalla ohi. Varsinaisella peliajalla HPK:n kavennusmaaleista vastasivat Elmeri Eronen ja Henri Kanninen. Päätöserässä syntynyt tasoitusmaali oli kauden 11. maalinsa tehneen Jere Innalan käsialaa. Voittomaali syntyi jatkoajalla kapteeni Niklas Frimanin toimesta. Voitto oli HPK:lle viikon toinen Hakametsästä.

Ässät–Lukko 2–1 (2–0, 0–0, 0–1)
>> Tilastot
>> Lehdistötilaisuus
>> Ottelukooste

Ässät otti lauantaina kauden kolmannen derbyvoittonsa Lukosta. Ässät kaatoi Lukon lähes 6000 katsojan edessä Isomäki Areenalla lukemin 2–1. Porilaiset karkasivat avauserässä kahden maalin karkumatkalle Jakob Stenqvistin ja Mikko Salmion maaleilla. Lukon ainokainen syntyi päätöserässä Linus Nymanin toimesta. Tähän lähemmäksi Lukko ei päässyt vaan Salmion osuma jäi lopulta voittomaaliksi asti. Viimeisessä playoffs-paikassa kiinni olevalle Ässille voitto oli kolmas viimeiseen neljään otteluun. Lukolle tappio oli puolestaan kolmas peräkkäinen.


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen