Jääkiekkoleijona Juhani Wahlsten on kuollut

10.6.2019
Jääkiekkoleijona Juhani Wahlsten on kuollut

Juhani Wahlsten 1938 – 2019 (Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo)

Jääkiekkoleijona numero 43 Juhani "Juuso" Wahlsten on poissa. Hän menehtyi sunnuntaina 81-vuotiaana.

Juhani Wahlstenin ura jääkiekossa käynnistyi pelaajana. Hän edusti urallaan KalPaa, Ilvestä, HJK:ta ja TPS:ää yhteensä 200 SM-sarjan ottelussa. Suomen mestaruuden hän voitti Ilveksessä vuonna 1960.

Maajoukkueessa Wahlsten edusti Suomea viidessä MM-turnauksessa ja kolme kertaa olympialaisissa. Hän pelasi Leijonissa 115 maaottelua.

Pelivuosiensa jälkeen Wahlstenin työ jääkiekossa jatkui lukuisissa tehtävissä. Hän toimi Suomessa TPS:n päävalmentajana kausina 1971-72 ja 1980-83 ja saavutti SM-hopeaa 1982 ja -pronssia 1981. TPS on jäädyttänyt Wahlstenin pelinumeron 8.

Wahlstenia arvostettiin myös muun muassa juniorijääkiekon sekä pelin kehittäjänä. Häntä on kuvailtu urheilukultturin pioneeriksi, joka loi kattavan kansainvälisen verkoston, josta hyötyivät myös muut Suomi-kiekon toimijat. Erityisen lähellä opettajan työssä pitkän päivätyön tehneen Wahlstenin sydäntä olivat urheilukasvatus ja nuorisotyö.

Jääkiekkomuseo aateloi Wahlstenin Jääkiekkoleijonaksi nro 43 vuonna 1986. Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF nimesi hänet Hall of Fame -galleriaan vuonna 2006. Pro Urheilu -palkinnolla Wahlsten palkittiin vuonna 2010.


---
Julkaisija: Antti Seppänen