Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Legendaarisen huippusentterin pistetahti mestaruuden takeena

30.1.2020
Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Legendaarisen huippusentterin pistetahti mestaruuden takeena

Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo

Keskushyökkääjä Matti Hagman kuuluu Liiga-historian merkittävimpiin pelaajanimiin. Hagman oli ensimmäinen Suomessa kiekkokoulutuksensa saanut pelaaja, joka nousi NHL:ään. Pohjois-Amerikan visiittiensä välillä Hagman kävi Liigassa kirjoittamassa historiaa. Varsinkin kausi 1979-80 oli Hagmanin huimaa näytöstä.

24-vuotias Hagman oli syksyllä 1979 iästään huolimatta jo kokenut pelimies. Takana oli viisi täyttä kautta SM-sarjassa ja SM-liigassa. Vuoden tulokas keväältä 1974 oli voittanut myös SM-sarjan maalikuninkuuden ja ollut merkitty mies NHL:n värvärien papereissa.

Kesällä 1975 Hagman varattiin NHL:ään ja lähti rapakon taakse vuotta myöhemmin. Hän nappasi vakiopaikan Boston Bruinsista, joka ylsi seuraavana keväänä Stanley Cup –finaaleihin. Seuraavalla kaudella hän pelasi sekä Bostonissa että kilpailevassa WHA-liigassa. Kokemuksia rikkaampana Hagman palasi Suomeen keväällä 1978.

Toisella kaudellaan paluunsa jälkeen Hagman oli heti kauden alusta alkaen huimassa pistevireessä. Kuusi ensimmäistä ottelua tuottivat 18 pistettä, ja joulutauolla koossa oli jo 53 pistettä 21 ottelun jälkeen. Kauden 30. ottelussaan Hagman rikkoi Martti Jarkon nimissä olleen yhden kauden piste-ennätyksen, 73 pistettä. Lopulta pisteitä kertyi kaikkiaan 87, joista 37 oli maaleja.

Hagman oli vireessä erityisesti HIFK:n kotiotteluissa Helsingissä. Hän kokosi 17 ottelussa muhkeat 50 pistettä, peräti 2,94 pistettä ottelua kohden. Hän kahmi pisteitä varsinkin sarjan sarjajumboksi juuttunutta KooVeeta vastaan. Neljässä kohtaamisessa Hagman paukutteli peräti 19 (7+12) pistettä.

Runkosarjan tilastovertailussa Matti Hagman oli sekä maali- että pistepörssien ylivoimainen ykkönen. Kari Jalonen rikkoi Hagmanin piste-ennätyksen myöhemmin tehtyään 93 pistettä kaudessa, mutta Jalonen teki ennätyksensä 44 ottelussa.

Hagmanin pistekeskiarvo 2,49 on kaikkien aikojen paras Liigassa. Lähimmäksi on yltänyt TPS:n Reijo Leppänen kaudella 1980-81 (2,17). SM-sarjassa 50-luvun alun jälkeen vastaaviin lukuihin oli yltänyt vain Ilveksen keskushyökkääjä Jorma Peltonen 1960-luvun lopulla.

>> Katso Hagmanin huippukauden tilastot ottelu ottelulta jutun lopusta

* * *

HIFK teki Hagmanin ennätyskaudella myös Liigan edelleen voimassa olevan yhden kauden maaliennätyksen, 238 osumaa. Hagman, Esa Peltonen ja Matti Murto tekivät kaudella yli 20 maalia ja kaikkiaan 10 pelaajaa rikkoi 10 maalin rajan 36 ottelun kaudella. Hagman kirjasi pisteitä yli kolmasosaan HIFK:n maaleista. Joukkueen 38 ylivoimamaalista Hagmanin nimi oli mukana 58 %:ssa.

Ennätyskausi päättyi HIFK:n juhliin. Joukkue kaatoi semifinaaleissa Kärpät voitoin 3-1 ja finaalisarjassa Ässät puhtaasti suoraan kolmessa ottelussa. Myöhemmin Matti Hagmanin tähdittämä HIFK voitti mestaruuden vielä keväällä 1983.


Suomen mestareita keväällä 1980: Tommi Salmelainen (vas.), Matti Hagman, Esa Peltonen ja Frank Neal.


---
Julkaisija: Antti Seppänen