Muistatko tämän huippukauden Liigasta? Voittoennätys ja Suomen mestaruus

7.2.2020
Muistatko tämän huippukauden Liigasta? Voittoennätys ja Suomen mestaruus

Vuosituhannen vaihteen hallitsija Liigassa oli TPS. Joukkue voitti Suomen mestaruuden kolmesti peräkkäin 1999–2001 ja oli varsinkin mestaruuskausilta keskimmäisellä hurjassa vireessä niin runkosarjassa kuin playoffseissakin.

TPS voitti runkosarjan 54 ottelustaan peräti 39. Viime kaudella Kärpät rikkoi TPS:n hallussa pitämän voittoennätyksen, mutta turkulaisten kausi oli monella tapaa ennätyksellinen.

TPS:n voittoprosentti oli kaikkien aikojen toiseksi korkein, 76,9. Vain TPS:n kausi 1979-80 menee edelle. Joukkue teki runkosarjassa 232 maalia, toiseksi eniten Liiga-historiassa. Maaliero oli peräti 114 osumaa plussalla – enemmän kuin millään muulla joukkueella runkosarjakausilla ennen tai sen jälkeen.

Hannu Jortikan, Kari Jalosen ja Hannu Virran luotsaama TPS oli menestyvän joukkueen tapaan terävimmillään Liigan kevätkaudella. Tammikuun lopulta alkaneella jaksolla joukkue voitti 17 ottelustaan peräti 15, pelasi kerran tasan ja hävisi yhden ottelun maalilla.

Playoffs-peleissä TPS:n ote oli rautainen: neljännesfinaaleissa Ilves kaatui suoraan kolmessa pelissä, HIFK neljässä ottelussa ja finaalisarjassa Jokerit niin ikään 3-1. Maalivahtikaksikko Antero NiittymäkiFredrik Norrena jakoi torjuntavastuun runkosarjassa. Playoffseissa Niittymäki pysäytti kiekkoja niin semifinaaleissa kuin finaaleissakin. Kauden päätteeksi vasta 19-vuotias Niittymäki valittiin Liigan vuoden tulokkaaksi.


(Kuva: Jukka Rautio)

* * *

TPS oli sikermä tähtiä ja nuoria tulevaisuuden nimiä. Kai Nurminen kuului kauden huippuonnistujiin: rannelaukauksestaan tunnettu laitahyökkääjä takoi kauden 54 ottelussaan peräti 41 täysosumaa – enemmän kuin kukaan viimeisiin 20 kauteen. Vuoden tauon jälkeen Turkuun palannut Kimmo Rintanen oli pelimies parhaassa iässään. Rintaselle jo Lukon junioreista tuttu keskushyökkääjä Kalle Sahlstedt pelasi myös uransa parhaan kauden. Nuoremmasta kaartista 23-vuotias Tomi Kallio murtautui kansalliselle huipulle ja jatkoi uraansa NHL:ssä. Puolustuspäässä kapteeni Kari Harilan ohella kantaviin voimiin kuuluivat mestaruusvuosien aikana maailmanmestari Marko Kiprusoff, Jouni Loponen ja Mika Lehtinen.

Eikä unohtaa sovi yhtä kaikkien aikojen Liiga-legendaa, jonka panos mestaruuskaudella oli eittämättä merkittävä. Esa Keskinen pelasi uransa päätöskauden. Selkävaivat haittasivat 35-vuotiasta konkaria, mutta Keskinen tahkosi runkosarjassa 22 pelissä peräti 27 pistettä. Keskinen pystyi pelaamaan myös kaikki playoffs-pelit ja sai hienon päätöksen upealle uralleen.

>> Mestarijoukkueen tilastot


(Kuva: Jukka Rautio)


---
Julkaisija: Antti Seppänen