Lukon Lukas Klokille viiden ottelun pelikielto

18.2.2020
Lukon Lukas Klokille viiden ottelun pelikielto

Kuva: Aarno Vuorinen

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Lukon Lukas Klokille viiden (5) ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–Lukko-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Klok on pelikiellossa Lukon viidessä seuraavassa ottelussa: 21.2. Jukurit–Lukko, 22.2. Lukko–KalPa, 26.2. Lukko–Ilves, 29.2. Ässät–Lukko ja 3.3. HPK–Lukko.

* * *

Kurinpitopäätös 37/2019–2020 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Lukas Klok
Ottelu: KooKoo–Lukko
Peliaika: 51:16
Pelipäivä: 15.2.2020

1. Selostus asiasta

KooKoo–Lukko-ottelun peliajassa 51:16 Lukon Lukas Klok taklaa KooKoon Patrik Puistolaa. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Klokille 2+10 minuutin rangaistuksen pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta (sääntö 124).

Tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Lukas Klokille ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta säännön 124 perusteella.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Taklattu Puistola loukkasi itseään taklauksen seurauksena ja joutui jättämään ottelun kesken.

Klok on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilannetta koskevat videot ja kuullut pelaajan lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan kiekollinen Puistola on keskialueella luistelemassa hyökkäyssuuntaan ja pelaa kiekon laidan kautta vastassa olevan Lukon puolustaja Klokin ohitse. Tämän jälkeen Puistolan lähtiessä kiertämään Klokia toiselta puolen Klok ajaa Puistolaa vastaan ja nostaa vasemman kyynärvartensa hieman irti vartalostaan taklaten sillä Puistolaa olkapäähän ja päähän.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Klok taklaa tilanteessa irti vartalostaan olevalla käsivarrella Puistolaa osuen tätä päähän. Delegaatio toteaa, että taklaus on säännössä 124 tarkoitettu vastustajan päähän kohdistunut taklaus.

Liigan hallitus on kokouksessaan 16.12.2019 päättänyt, että Liigan kurinpitomenettelyssä päähän kohdistuvista taklauksista annettavia sanktioita kovennetaan välittömästi. Jatkossa kaikista päähän kohdistuvista ja ottelurangaistuksen arvoiseksi katsottavista taklauksista annetaan vähintään viiden (5) ottelun pelikielto.

Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa huomioon edellä mainitun päätöksen ja edellä taklauksesta ja pelitilanteesta todetut seikat ja pitää Klokin suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta ottelurangaistuksen arvoisena. Kurinpitodelegaatio katsoo, että oikea rangaistus taklauksesta on viiden ottelun pelikielto. Klokilla ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

Lukon Lukas Klokille määrätään viiden (5) ottelun pelikielto. Klok on pelikiellossa Lukon viiden seuraavan ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

17. helmikuuta 2020

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja

Video tilanteesta


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen