Muistatko tämän ennätyskauden Liigasta? Maalinteon vaikeutta runkosarjan suvereenia voittajaa vastaan

20.2.2020
Muistatko tämän ennätyskauden Liigasta? Maalinteon vaikeutta runkosarjan suvereenia voittajaa vastaan

JYP juhli seurahistoriansa ensimmäistä Suomen mestaruutta keväällä 2009. Jyväskyläläiset hallitsivat runkosarjaa myös mestaruuskauden jälkeen. Keväällä 2010 JYP jäi pronssille, ja nälkää jäi seuraavalle kaudelle.

Kaudella 2010-11 JYP murskasi sekä seurakohtaisia että Liigan ennätyksiä urakalla niin pisteissä, voitoissa kuin päästetyissä maaleissakin. Risto Dufvan valmennustyö tuotti tulosta. JYP otti kolmannen peräkkäisen runkosarjan voittonsa lopulta 10 pisteen erolla Ässiin.

JYP rikkoi Kärppien nimissä olleen yhden kauden piste-ennätyksen seitsemällä pisteellä kokoamalla 129 pistettä. JYP oli rautaa erityisesti kotiotteluissaan. Se hävisi 30 kotipelistään vain kaksi varsinaisilla peliajoilla. Kotiotteluiden pistemäärä, 77, on edelleen Liigan ennätys.


Risto Dufva johdatti JYPin kolmesti peräkkäin runkosarjan voittoon.

Runkosarjan voittaja päästi kauden otteluissaan ennätyksellisen vähän maaleja, vain 97. Alle 100:n päästetyn maalin kauteen oli aikaisemmin pystynyt vain Jokerit kahteen otteeseen, tosin pienemmällä ottelumäärällä. JYPin ottelukohtainen päästettyjen maalien keskiarvo oli vain 1,62 osumaa (Liigan ennätys). Kotipelien keskiarvo oli huima 1,23 (Liigan ennätys), kun JYPin verkkoon tehtiin Hippoksen peleissä ainoastaan 37 maalia.

Maalivahtiosastolla JYP luotti tasaisesti kaksikkoon Pekka TuokkolaJoni Myllykoski. Tuokkola pelasi 28 ottelua, Myllykoski 32. Kummankin torjujan peli säilyi huipputasolla läpi runkosarjan: Tuokkola torjui 93,2 %:n varmuudella, Myllykosken prosentti oli vieläkin parempi, 93,9. Kaksikko pelasi kauden aikana yhteensä muhkeat 16 nollapeliä.

Kenttäpelaajat juhlivat tehopörssissä. 19-vuotias tulevaisuuden puolustaja Sami Vatanen kirjasi lukeman +30 ja voitti Matti Keinonen –palkinnon. Maaleja mättänyt Antti Pihlström ja ykkössentteri Eric Perrin kantoivat hyökkäyspään vastuuta. Puolustajista Olli Malmivaara (+23), Kalle Koskinen (+22) ja Jyrki Välivaara (+18) pelasivat myös erinomaisen kauden.


Olli Malmivaara kuului betonisen JYP-puolustuksen avainpelaajiin.

* * *

JYPin menestys näytti jatkuvan myös playoffs-peleissä. Ilves kaatui neljännesfinaaleissa suoraan 4-0. Semifinaaleissa tuli kuitenkin vastaan Blues, runkosarjassa vasta yhdeksänneksi sijoittunut joukkue. Blues teki ryöstömatkan avauspelissä Jyväskylään ja vei sarjan lopulta selvästi voitoin 4-1.

Playoffs-pelit JYPin osalta myös päättyivät pettymykseen. Lukko vei pronssiottelun 4-2.

Seuraavalla kaudella JYP jäi runkosarjassa neljänneksi, mutta oli ratkaisupeleissä kivikova. Edellisten kausien pettymykset pyyhittiin pois, kun JYP juhli keväällä 2012 Suomen mestaruutta häviämällä 14 ottelustaan vain kaksi.


Kalle Koskinen palasi pitkän uran viimeisiksi kausiksi kasvattajaseuransa riveihin ja voitti kahdesti Suomen mestaruuden.


---
Julkaisija: Antti Seppänen