Muistatko nämä Liiga-ennätykset? Hattutemppuja lähes liukuhihnalta

7.4.2020
Muistatko nämä Liiga-ennätykset? Hattutemppuja lähes liukuhihnalta

Risto Kurkinen haastaa Ilves-puolustaja Hannu Helanderia syksyllä 1986. (Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo)

Kuluneella Liiga-kaudella tehtiin yhteensä 24 hattutemppua. Suurimmalle osalle pelaajista hattutemppu oli myös Liiga-uran ensimmäinen ja kahteen hattutemppuun ylsi vain Kärppien Jakub Krejcik. Liigan hattutemppuennätyksiä kirjoittivat 80-luvun maalikuninkaat.

Liigan kaikkien aikojen maalitykki Arto Javanainen hallitsee myös kaikkien aikojen hattutempputilastoa. Javanainen iski uransa aikana peräti 39 ottelussa vähintään kolme maalia. Se on tilaston ylivoimainen kärkilukema, sillä edellisen sukupolven tienraivaajalla, Ilveksen Lasse Oksasella hattutemppuja kertyi uralla kaikkiaan 22.

Laitahyökkääjä Risto Kurkisen ura Liigassa jäi seitsemään kauteen, mutta Kurkinen oli varsinkin JyP HT:n keväällä 1985 tapahtuneen Liiga-nousun jälkeisillä neljällä kaudella hurjassa maalivireessä. 1980-luvun maalintekijävertailussa vain Erkki Laine ja Arto Javanainen olivat Kurkista tehokkaampia maalikeskiarvolla vertailtuna. Uransa 311 Liiga-ottelussa Kurkinen teki 180 maalia.

Arto Javanainen jäi kaudella 1985-86 vain yhden maalin päähän yhden kauden maaliennätyksestä, kun 36 ottelussa syntyi 44 maalia. Javanainen oli kauden alussa hurjassa maalivireessä ja takoi yhdeksässä ottelussa peräti 17 maalia ja johti pistepörssiäkin ylivoimaisesti. Hattutemppuja oli koossa jo kolme: yksi kuuden (Jokereita vastaan), yksi neljän (JyP HT) ja yksi kolmen maalin (Tappara) peli.

– Joskus luonaa ja onnistaa. Meillä on ykkösketjussa hyviä sällejä, joiden ansiota maalilukuni paljolti on. Kokonaisuus ratkaisee, Javanainen kehui ketjukavereitaan Veli-Matti Ruismaa ja Kari Makkosta sekä puolustajina pelanneita Tapio Levoa ja Harry Nikanderia Helsingin Sanomille.

Javanaisen maalintekotahti rauhoittui kauden edetessä, mutta kevätkaudella osumia kertyi taas tuttuun tahtiin. Hattutemput syntyivät Lukkoa (neljä maalia), Jokereita ja Kärppiä vastaan. Javanaisen itsensä sekä Raimo Summasen ja Erkki Laineen nimissä ollut hattutemppuennätys oli mennyt rikki.


Arto Javanainen – 39 hattutempun mies. (Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo)

Vuotta myöhemmin Liigan kovimpien maalintekijöiden joukkoon oli noussut uusi nimi, JyP HT:n Risto Kurkinen. Hän oli latonut I divisioonassa kolmella kaudella 114 ottelussa hurjat 106 maalia. Tulokaskausi Liigassa oli tuottanut 23-vuotiaalle maalitykille 32 maalia, enemmän kuin kellekään muulle tulokaspelaajalle SM-tason historiassa.

Kaudella 1986-87 Kurkinen liekehti erityisesti kotikaukalossaan Jyväskylässä. Syyskausi tuotti hattutemput kahdesti KalPaa ja kerran Jokereita vastaan – kaikki kotiotteluissa. Kevätkaudella tahti jatkui, kun TPS:ää vastaan Kurkinen osui neljästi. Välissä syntyi ainoa vierasotteluiden hattutemppu Kärppien verkkoon. Kauden kuudetta ja ennätystä sivuavaakolmen maalin iltaa Kurkinen vietti Jokerien kustannuksella.

Kurkisesta tuli vasta kaikkien aikojen viides pelaaja, joka rikkoi 40 maalin rajapyykin yhdellä kaudella, SM-sarjan aikakausi huomioiden. Kauden 41 maalista peräti 28 syntyi Hippoksen valoissa.

Kaudella 1987-88 Arto Javanainen rikkoi yhden kauden maaliennätyksen takomalla 47 osumaa 44 ottelussa. Kausi sisälsi ennätystä sivuavat kuusi hattutemppua.

Eniten hattutemppuja yhdellä kaudella / runkosarja

6 – Arto Javanainen, Ässät 1985-86
6 – Risto Kurkinen, JyP HT 1986-87
6 – Javanainen, TPS 1987-88
5 – Javanainen, Ässät 1980-81
5 – Raimo Summanen, Ilves 1982-83
5 – Erkki Laine, K-reipas 1982-83
5 – Javanainen, Ässät 1983-84
4 – Jouni Rinne, Lukko 1975-76
4 – Arto Jokinen, KooVee 1976-77
4 – Ismo Villa, Lukko 1979-80
4 – Jordy Douglas, Ilves 1985-86
4 – Summanen, Ilves 1989-90
4 – Teemu Selänne, Jokerit 1990-91
4 – Tomas Jelinek, HPK 1991-92
4 – Pasi Saarela, Jokerit 1998-99


---
Julkaisija: Antti Seppänen