Roni Hirvonen: “Hieno fiilis – ja vielä kotihallissa”

26.5.2020
Roni Hirvonen: “Hieno fiilis – ja vielä kotihallissa”

Kuva: Jiri Halttunen

Ässien Roni Hirvonen teki kuluneella kaudella läpilyöntinsä Liigassa. Tammikuussa 18 vuotta täyttänyt keskushyökkääjä on noussut kesän NHL-draftissa halutuimpien suomalaisnimien joukkoon.

Espoolaisen kiekkokoulun kasvatti on viettänyt kauden jälkeen aikaa kotikaupungissaan. Harjoittelussa on panostettu yhteen osa-alueeseen.

– Luistelu on suurin kehityskohteeni. Olemme tehneet viime aikoina voimaharjoittelua luistelupainotteisesti, vaikka jäälle ei pääsekään. Harjoittelu on sisältänyt punttisalia ja juoksua radalla ja metsässä.

– Kaikki treenit on tehty niin, että ne kehittäisivät lajivoimaa. Luistelun harjoittelu on parasta treeniä mitä voin nyt tehdä. Siinä mielessä tämä koronaepidemia on hyvä juttu, että omatoiminen treenijakso on pitkä, jolloin pääsee laittamaan perusasioita kuntoon.

Haastatteluihin rennolla fiiliksellä

Viime viikkojen aikana Hirvonen on viettänyt muiden ikäluokkansa huippupelaajien tapaan pitkiä aikoja puhelimessa tai videoneuvotteluissa. NHL:ssä Hirvonen on kiinnostava nimi.

– Melkein jokainen joukkue on ollut jollakin tapaa yhteyksissä. Haluavat oppia tuntemaan, millainen ihminen ja pelaaja olen. Vaikka samanlaiset kysymykset toistuvatkin, ei haastatteluihin oikein suuremmin voi valmistautua. On vain vastailtava niihin omana itsenään. Olen yrittänyt suhtautua haastatteluihin rennolla fiiliksellä, vaikka ne vähän jännittävätkin.

– Innoissani odotan varsinaista varaustilaisuutta. Olen aina katsellut ylöspäin niitä vanhempia pelaajia, joita on varattu. Tästä se työ vain jatkuu, jotta tavoitteeseen pääsisin, Hirvonen kertoo.

Tunnelmia on kyselty myös pelikavereilta.

– Aika paljon on tullut puheluita ja erilaisia kyselyitä. Isompia palavereita. Niemelän Topin (Kärpät) kanssa olen jutellut ja vaihtanut kuulumisia. Draftista olemme aika paljon puhuneet.

Viimeisimmällä NHL Central Scoutingin listalla Roni Hirvonen on sijoitettu eurooppalaisten kenttäpelaajien vertailussa sijalle 10. Suomalaispelaajista edellä ovat vain Anton Lundell (sija 3) ja Topi Niemelä (8).

– Varaus ei tee pelaajasta vielä yhtään parempaa. Olet juuri niin hyvä kuin olet. Mahdollinen alhainen varausnumero ei ratkaise vielä mitään. Eikä sitä koskaan tiedä, miten paljon yhden kauden aikana voi tapahtua, Hirvonen korostaa.

Tulokaskaudella dramatiikkaakin

Kuluneella kaudella Hirvonen pelasi tulokasvuotensa Liigassa. Kaksivuotisen sopimuksen vuosi sitten Ässien kanssa tehnyt sentteri debytoi avauskierroksella ottelussa Lukkoa vastaan ja oli syöttämässä ottelun voittomaalia. Viikkoa myöhemmin syntyi uran avausmaali Liigassa.

– Kyllä se on hyvin mieleen jäänyt, kauden neljäs peli Ilvestä vastaan kotihallissa. Sain Peter Tiivolalta hyvän syötön maalin eteen ja nostin kiekon rystyltä verkkoon. Olihan se hieno fiilis – ja vielä kotihallissa.

Kauden 52 ottelussa syntyi lopulta 16 (5+11) pistettä. Hirvonen sijoittui Liiga-tulokkaiden pistepörssissä kuudenneksi.

Kauden toiseksi viimeiseksi jääneessä ottelussa Lukkoa vastaan Hirvonen koki loukkaantumisen, joka säikäytti. Lopulta tilanteesta selvittiin vähin vaurioin.

– Tuli vastustajan maila silmään, enkä nähnyt mitään ensimmäiseen viiteen minuuttiin tapahtuman jälkeen. Sitten näkö alkoi vähitellen palautua. Takaisin normaaliksi silmä palautui onneksi 10 päivässä.

Huippukausi Nuorten SM-liigassa poiki Liiga-sopimuksen

Ikäluokkansa kärkipelaajiin aina kuulunut Hirvonen debytoi Nuorten SM-liigassa helmikuussa 2018. Seuraava kausi kulki mainiosti.

– Ketjumme peli rullasi Petteri Villasen ja Veeti Miettisen kanssa niin hyvin heti kauden alusta alkaen. Pystyimme kehittämään sitä peli peliltä. Pelaaminen tuntui niin huolettomalta, kun pääsimme käytännössä koko kauden pelaamaan yhdessä. Sitten pystyi keskittymään pieniinkin parannettaviin asioihin. Pelissä saattoi pistää syötön vaikka silmät kiinni ja tiesi, missä kaveri on.

Tulokaskausi Nuorten SM-liigassa tuotti 55 pistettä 50 ottelussa. Hirvonen pelasi myös U18- ja U17-ikäluokkien maajoukkueissa. Kaikkiaan pelejä kauden aikana kertyi 87.

– Saavutukset juniorivuosina ovat totta kai hienoja juttuja. A-junnujen pleijarit ja menestyminen niissä oli upea juttu, vaikka jäimmekin lopulta hopealle. Mutta kyllä henkilökohtaisella tasolla kuitenkin ammattipelaajaksi pääseminen on ollut se suurin saavutukseni tähän asti.

– Pienestä asti ammattilaisuus on ollut unelmani. Kyllä se on aina ollut mielessä. Kaudella 2018-19 sitä alkoi miettiä, että jos jo seuraavaksi kaudeksi pääsisin Liigaan. Ja niinhän siinä kävi.

Ässät tiedotti toukokuussa 2019 sopimuksesta lupaavan sentterin kanssa. "Hänen peliymmärryksensä on korkealla tasolla. Hänellä on taito, työmoraali ja halu ratkaista samassa paketissa. Roni on arvoiltaan Ässien näköinen pelaaja", Ässien kehitysjohtaja Tommi Kerttula kommentoi sopimusta joukkueen tiedotteessa.

– Olen aina ollut sentteri, vaikka pelasin viime kaudella laidallakin. Olen mielestäni hyvä kahden suunnan pelaaja, jolla on hyvä pelikäsitys. Olen monipuolinen ja taitava kiekon kanssa. Vahvuudet ovat enemmän hyökkäyspäässä.

Tukihenkilö lähellä

Roni Hirvonen on yksi monista toisen polven huippukiekkoilijoista. Isä Timo Hirvonen kuuluu espoolaisen kiekkoilun legendoihin, joka pelasi aikanaan Kiekko-Espoon ja Bluesin paidassa 12 kaudella yhteensä 521 ottelua.

– Isä on ollut pienestä pitäen esikuvani ja roolimallini. Hän innosti pikkupoikana eteenpäin, ja sitten omasta itsestä on tullut halu nousta korkeammalle. Isä on ollut aina vierellä ja mukana pihapeleissäkin. On ollut myös hienoa kilpailla isää vastaan.

Nykyisin kilpailu isän ja pojan välillä painottuu pallopeliin, jossa ketteryydestä on etua.

– Sulkapallossa olemme ottaneet yhteen monet kerrat. Aikaisemmin hän voitti tietenkin aina, mutta pikku hiljaa ero kaventui ja viimein sain hänet sitten kiinni. Nyt jos pelaamme kolme erää, niin voitan 3-0. Tosin kaikki erät ovat aika tiukkoja.

Roni Hirvonen antaa arvostusta isänsä suhtautumiseen jääkiekkoilijan uraa rakentaessaan.

– Isä ei puutu uraani jääkiekkoilijana. Hän ei tule erikseen sanomaan, että tee noin tai näin. Hän haluaa, että teen itsenäisiä päätöksiä.

Unelma lähestyy

Kesän draft-tilaisuus järjestetään tänä kesänä poikkeusoloissa. Roni Hirvonen on saavuttanut jo aikaisemmin monia tavoitteitaan. NHL on vielä katsomaton kortti.

– Ensin se oli unelma ja sittemmin siitä on tullut tavoite. Olisi upeaa päästä joskus sinne pelaamaan. Tällä hetkellä etenen urallani kausi kerrallaan.

Pelaajaidolit eivät ole kuuluneet aikaisemmin Hirvosen kiekkopolulle. Vasta viime vuosina yksi suomalaispelaaja on noussut erityisasemaan.

– Olen alkanut seurata Sebastian Ahon peliä tarkemmin. Koen, että olen samantyyppinen pelaaja. Pyrin katsomaan, mitä hän tekee kentällä. On monia pieniä juttuja, joita pyrin ottamaan omaan peliini.


---
Julkaisija: Antti Seppänen