Riku Brander: “On osattava aistia, mitä tuleman pitää”

17.6.2020
Riku Brander: “On osattava aistia, mitä tuleman pitää”

Riku Brander edustaa Liigan päätuomariryhmän nuorta, nousevaa viheltäjäsukupolvea. 28-vuotias Brander on edennyt huipputasolle pikavauhtia ja debytoi pääsarjatasolla viime kaudella.

Tampereen kupeessa Lempäälässä asuva Brander on Liigan nuorin päätuomari tulevalla kaudella. Vuodenvaihteessa 2016-17 pelaajauransa päättänyt, Ilveksen juniori-ikäluokat kolunnut laitahyökkääjä havaitsi rajansa pelaajana.

– Junnuvuosien jälkeen sain Mestiksestä (LeKi) sopimuksen ja tavoitteena oli ammattilaisuus. Kausi 2013-14 oli kuitenkin rikkonainen ja loukkaantumiset vaivasivat.

– En ollut pelaajana niin hyvä, että olisin voinut alkaa kivitaloja rakennella. Lähdin syksyllä 2014 Vaasaan opiskelemaan, ja jääkiekko jäi harrastukseksi. Pari vuotta myöhemmin pelaamisesta tuli pakkopullaa, eikä se tuntunut enää mielekkäältä. Olen huono höntsäilijä. Tykkään tehdä sata lasissa, Brander kertoo.

Lajin parissa toimiminen kiinnosti kuitenkin edelleen. Hän harkitsi pyrkimistä valmentajaksi, mutta yksi syy käänsi kelkan.

– Valmentajuus vie vielä enemmän aikaa kuin pelaaminen. 20 vuotta olin viettänyt lähes kaikki illat halleilla. Ajankäyttö oli syy miksi en lähtenyt valmentajaksi.

Kaksi Branderin vanhaa pelikaveria oli aiemmin suunnannut tuomarikurssille. He houkuttelivat Branderia mukaan, mutta ajatus ei innostanut.

– Ensimmäinen ajatus oli, että "ei hemmetti, minähän en tuomaripaitaa päälleni pue". Harkitsin sitten uudelleen ja aloin pohtia, josko sittenkin pitäisi kokeilla. Syyskuussa 2016 kävin peruskurssin ja pääsin viheltämään E-juniorien pelejä. Eikä ole sittemmin tarvinnut sekuntiakaan päätöstä miettiä.

– Nyt pelejä on yleensä pari-kolme viikossa. Muut päivät voi tehdä muuta tai keskittyä seuraavaan peliin. Ajankäytöllisestikin tämä oli erinomainen päätös.

Nopeaa edistymistä

Brander on pitänyt korona-aikana kuntoaan yllä treenaamalla aktiivisesti. Hän kertoo sen olevan jäännettä pelivuosilta.

– Olen rytmittänyt harjoittelua niin, että huhtikuussa juoksin lenkkiä ja radallakin. Sitten olen tehnyt kuntopiiriä ja loikkaharjoituksia, käynyt kuntosalilla ja pelannut padelia.

Brander eteni tuomariurallaan vauhdilla. Ensimmäisellä kaudellaan hän vihelsi pääasiassa D- ja C-juniorien pelejä. Seuraava kausi toi tullessaan B-nuorten pelit ja Nuorten Mestiksen. Kaudella 2018-19 Brander nousi Mestikseen ja vihelsi sen lisäksi Nuorten SM-liigaa.

– Pelitaustasta on ollut tosi paljon hyötyä. Luistelu ja ymmärrys pelistä ja sen sisällä tapahtuvista asioista tulee pelaamisen kautta. En ollut itse se helpoin pelaaja tuomarin näkökulmasta, mutta arvostukseni tiettyjä tuomareita kohtaan oli korkealla. Vaikka ihmettelin silloin kyllä niitä, jotka olivat tuomariksi lähteneet, Brander naurahtaa.

– Pelaajat ja valmentajat tekevät kaikkensa, että joukkue voittaa. Tuomarin on osattava aistia, mitä tuleman pitää. Ja löydettävä myös ne pikku koiruudet pelistä. Haluan olla kommunikoiva tuomari, joka ei ole heti kädet lanteilla käytöskymppiä jakamassa.

Viime kaudella Brander vihelsi peleistään tasan puolet Liigassa ja puolet Mestiksessä, yhteensä 46 ottelua.

– En ole halunnut matkia ketään, mutta kokeneilta tuomareilta olen pyrkinyt keräämään eväskoriin erilaisia juttuja. Kaikille olen kiitollinen, jotka ovat antaneet mahdollisuuden näyttää osaamistani. Välillä on ollut tunne, että on heitetty altaan syvään päähän, mutta olen pyrkinyt käyttämään mahdollisuuden hyväkseni.

"En olisi kuuna päivänä uskonut"

Brander tuntee kaukalon metkut eri rooleissa. Hän haluaa olla katkaisemassa tuomariuteen liittyvää negatiivisuuden kierrettä.

– Aika monella tuntuu päällimmäisenä ajatuksena olla, että "kaikki vihaa tuomareita". Positiivista sanottavaa ei tahdo välttämättä löytyä. Voi tietenkin kysyä, kuka siellä kaukalossa haluaa olla haukuttavana, kun joidenkin mielestä lähes kaikki päätökset ovat vääriä.

– Onneksi ajat ovat muuttumassa. Itsekin näen asiat nyt ihan toisella tavalla kuin pelaajana. Ei tämä touhu huipputasolla ole todellakaan mitään puuhastelua. On hienoa, että Liigassakin tuomarien arvostus ja suhtautuminen heitä kohtaan on parantunut, Brander kiittelee.

Branderilla on reilun kolmen vuoden tuomariuraltaan vakuuttavia näyttöjä. Ensimmäisellä kaudellaan hänet palkittiin Pohjola-leirin parhaana tuomarina. Vuotta myöhemmin hän valittiin Hämeen alueen vuoden tuomariksi. Tällä kaudella tuli Mestiksen parhaan päätuomarin titteli (Seppo Mäkelä –palkinto).

– Mestiksen palkinnon arvostan todella korkealle ja erityisesti siksi, että palkinto tuli noin nopeasti. Olen kuitenkin tehnyt paljon töitä sen eteen. En olisi kuuna päivänä uskonut, että voisin tässä ajassa saavuttaa näinkin paljon. Mutta ei auta tyytyä tähän, vaan pyrkiä edelleen kehittymään.

Ammattilaisuuden tavoittelua

Brander vihelsi ensimmäisen ottelunsa Liigassa 18.9.2019, kun KooKoo ja Sport kohtasivat. Tuomariparina oli Jarno Heikkinen.

– Se oli hieno hetki. Mielestäni en jännittänyt sen kummemmin. Tiesin, että jos pystyn viheltämään omalla tasollani ja olen kaukalossa oma itseni, minulla ei ole mitään hätää. Ja oli myös sen verran hyvät kollegat vierellä, Brander jakaa kiitosta Heikkisen lisäksi linjatuomareina toimineille Pasi Niemiselle ja Samu Suurnäkille.

Liigassa Branderin päätuomaripari vaihtui jokaiseen peliin kauden alkupuolella. Sen jälkeen hän vihelsi enemmän sekä Jari-Pekka Pajulan että Antti Bomanin kanssa.

– Koin sen tärkeäksi, että pääsin viheltämään mahdollisimman monen eri kaverin kanssa. Kaikilla kun on oma tyylinsä. On hyvä nähdä erilaisia tapoja toimia. Tietenkin jos viheltää pitkään saman kaverin kanssa, niin tietää jokseenkin, miten ja mitä pari ajattelee.

Liigassa huippuhetket ovat vielä edessä, mutta kuluneeltakin kaudelta jäi mieleen yksittäisiä pelejä hienoina kokemuksina.

– Helmikuussa Helsingissä pelattu perjantaipeli HIFK-TPS oli kyllä hieno kokemus. Molemmilla joukkueilla riitti pelissä panoksia, ja yleisöä oli hyvin paikalla.

Branderilla on tuomariuralleen selvät tavoitteet.

– Yksi tavoite on, että voisin tehdä tätä ammatikseni. Se riippuu toki monestakin asiasta. Haluaisin jossain vaiheessa päästä kansainvälisille kentille. Pitkän tähtäimen tavoitteena ovat MM-kisat ja unelmana olympialaiset. Lyhyen aikavälin tavoitteena on kuitenkin vakiinnuttaa paikka Liigassa ja nousta sarjan kärkituomarien joukkoon.

Riku Brander näkee, että nuorena tuomarina mahdollisuudet kehittymiselle ja kansainvälisiin peleihin pääsylle ovat itsestä kiinni. Mutta tukeakin on tarjolla, mikäli kykyjä riittää.

– Mikäli kaksi tuomaria on samalla tasolla, toinen 43-vuotias ja toinen 25, niin kyllähän nuoremman tuomarin mahdollisuudet edetä ovat todennäköisesti paremmat, jos asiaa mietitään pitkäjänteisesti. Ainakin kansainvälisiä tehtäviä tavoiteltaessa.

Esikuvan kanssa Liigassa

Kaukalossa tunteet välillä kuumenevat, mutta tuomarin pitää säilyttää viileytensä. Tai oppia muuttumaan.

– Pelaajana olin ajoittain tulisieluinen. Ehkä olen kasvanut ihmisenä ja oppinut olemaan paremmin tuomarin roolissa. Viime vuosina olen myös pyrkinyt ottamaan asioita pelissä rennommin. Jos joku sanoo pahasti tai on eri mieltä, niin ei se saa liian syvälle kaivautua.

Branderin oma tuomariesikuva löytyy viime kauden päätuomariryhmästä. Lokakuussa 2019 Brander tuomitsi Turussa TPS:n ja SaiPan välisen ottelun. Tuomariparina oli Jari Levonen.

– Kyllähän "Japa" esikuvani on. Hän vihelsi jonkun verran pelejäni Nuorten SM-liigassa ja Suomi-sarjassakin. Hän teki vaikutuksen peliuran aikana, ja arvostus pelaajan puolelta tuli jo muutaman pelin kokemuksella.

Tuomari saa harvoin kiitosta tekemisistään kaukalossa.

– On se sitten kuka tahansa toimija, joka tulee pelin jälkeen sanomaan suoraan, että hyvin vedetty. Se on yleensä merkki, että meni erityisen hyvin. Hiljaa olo kertoo, että meni mukiinmenevästi, Brander kiteyttää.

Riku Branderin valinnat

Harhautus vai taklaus? –Harhautus
Laukaus vai syöttö? –Laukaus
Lämäri vai rannelaukaus? –Rannelaukaus
Koukkaus vai estäminen? –Estäminen
Seisoma- vai istumakatsomo? –Istumakatsomo
Suosikkiurheilulaji jääkiekon jälkeen? –Padel nykyään
Suosikkipelaajasi ennen tuomariuraa? –Teemu Selänne oli juniorivuosina aina idoli
Tamperelaisuus? –Rentous
Henkilö, jonka haluaisit tavata? –Michael Jordan


---
Julkaisija: Antti Seppänen