Joukkue-esittelyt 2020: Pelicans – isojen haasteiden edessä

17.9.2020

Joukkue-esittelyt 2020: Pelicans – isojen haasteiden edessä

Lahden Pelicansin mennyt kausi oli iso pettymys, kun joukkue jäi ensimmäisen kerran playoffs-pelien ulkopuolelle viiden vuoden jaksolla. Alkavalle kaudelle Pelicans on hankkinut uusia pelimerkkejä, mutta odotukset ovat maltilliset. Tulokaspäävalmentaja ja uudistuva seurajohto ovat isojen haasteiden edessä.

Viime kaudella

Joukkueella oli uuteen kauteen lähdettäessä alla huippuesityksiä sisältänyt ja runkosarjan kolmannen sijan tuottanut sesonki. Kausi käynnistyi hyvin, mutta lokakuussa Pelicans hävisi kahdeksan ottelun jaksolla seitsemän kertaa. Tuulisuutta oli myös joukkueen johdossa, ja päävalmentaja Ville Nieminen sai jättää paikkansa marraskuun lopulla. Erityisesti joukkueen kotiotteluiden menestys oli heikko: Isku Areenalla Pelicans voitti vain kolme ottelua varsinaisilla peliajoilla. Playoffs-haaveet kariutuivat jo aikaisessa vaiheessa ja lahtelaiset jäivät sijalle 14. Pelicansin menestys oli seurahistorian heikoin sitten kauden 2004-05.

Lähtijät

Vakiokokoonpanon puolustajista viisi vaihtoi kauden jälkeen maisemaa. Kauden kymmenestä parhaasta pistemiehestä neljä jatkaa alkavalla kaudella. Puolustajista muun muassa Janne Jalasvaara ja Aleksandr Shtshemerov kuuluvat lähtijöiden listalle. Hyökkääjistä Juhamatti Aaltonen ja Aleksi Mustonen lähtivät uusiin maisemiin jo helmikuussa, ja kokenut Jesse Mankinen siirtyi kolmen Lahden kauden jälkeen HPK:hon. Omista kasvateista hyökkääjät Taavi Vartiainen (Ilves) ja Severi Lahtinen (JYP) sekä puolustaja Santtu Kinnunen (Tappara) hakevat peliaikaa uusista ympyröistä.

Uudet pelaajat

Pelicansin maalivahtiosasto vahvistui huippuluokan Patrik Bartosakilla. Tshekki on kuulunut maansa olympia- ja MM-miehistöihin viime vuosien aikana. Puolustukseen paluun teki oma kasvatti Joonas Jalvanti. Ruotsista Liigaan siirtyivät myös puolustaja Julius Bergman sekä tuttu hyökkääjätaituri Iikka Kangasniemi. Tshekki Rudolf Cervenyyn on ladattu kovia tuloksenteko-odotuksia, ja hän on monikäyttöinen vahvistus eri hyökkääjärooleihin. Jukureissa kapteenina toiminut Miika Roine on luottohankinta myös tuloksentekijänä. Viime päivät ovat tuoneet apuja Pohjois-Amerikasta ainakin syyskaudeksi, kun puolustaja Niclas Almari ja kaksi edellistä kautta Pelicansissa pelannut hyökkääjä Jesse Ylönen liittyvät lainasopimuksilla turkoosiin paitaan.

Valmennus

Pelicans teki huhtikuussa päävalmentajasopimuksen 36-vuotiaan Tommi Niemelän kanssa. Lahtelaisille tuttu mies on hankkinut viime vuosina kokemusta niin nuorisomaajoukkueiden päävalmentajana kuin valmennusryhmän jäsenenä Sveitsin pääsarjasta. Valmennusuran kruunu tuli keväällä 2018, kun Niemelä luotsasi Pikkuleijonat maailmanmestaruuteen. Pelicansin eri ikäluokkien juniorijoukkueita Niemelä valmensi kevääseen 2015 saakka. Alkava kausi on kuitenkin ensimmäinen päävalmentajana ammattilaistasolla.

Ottelut harjoituskaudella

Pelicans on pelannut valmistavien pelien jaksolla neljä täysimittaista ottelua. Avauspelissään se kaatoi JYPin, mutta hävisi sen jälkeen kahdesti SaiPalle. Tiistaina Pelicans jäi nollille Tapparaa vastaan. Ensi viikon ohjelmassa on vielä pelit Ässiä ja HIFK:ta vastaan.

Läpimurron tekijä

Harjoituskauden paras pistemies on tähän mennessä ollut viime kaudella vakiokokoonpanoon noussut Waltteri Merelä. 22-vuotias laitahyökkääjä oli hurjassa vireessä toissa kaudella Nuorten SM-liigassa ja lunasti varsinkin kevätkaudella 2020 odotuksia myös Liiga-näytöillään. Harjoituskauden otteluissaan Merelä on saanut valmennukselta paljon luottoa ja kuulunut hyökkäyksen peliaikakärkeen.

Tuleva kausi

Raskaan viime kauden jälkeen Pelicansissa on tapahtunut paljon myös kauden alla. Puheenjohtaja ja toimitusjohtaja vaihtuivat ja pelaajia oli lomautettuina. Joukkueen kokoonpanon laajuus varsinkin puolustuksen osalta on kapea, ja hyökkäys kaipaa ratkaisurooleihin pystyviä pelaajia. Kapteeni Hannes Björnisellä on iso vastuu joukkueen playoffs-uskon ylläpitämisessä. Paikka kymmenen joukossa on kovan työn takana.

---
Julkaisija: Antti Seppänen