Jukurien Teemu Pulkkinen odottaa itseltään kovia tehoja: ”Kovat pelit ovat minun juttuni”

18.9.2020

Jukurien Teemu Pulkkinen odottaa itseltään kovia tehoja: ”Kovat pelit ovat minun juttuni”

Teemu Pulkkinen tekee debyyttinsä Liigassa vasta 25-vuotiaana. Pohjois-Amerikan yliopistosarjasta Jukureihin siirtynyt Pulkkinen nauttii kovista odotuksista ja niihin liittyvistä paineista.

Jukurien Liiga-joukkue viettää syyskuuta karanteenissa seurassa hiljattain ilmaantuneiden koronatapausten takia. Joukkueen hyökkääjähankinta Teemu Pulkkisen kanssa jutellessa ei kuitenkaan kuulosta siltä, että tilanne olisi vielä alkanut liikaa ahdistaa.

- Olen yrittänyt kehitellä kaikenlaista ohjelmaa, mitä neljän seinän sisällä pystyy tekemään. Se on tietysti hiukan hankalaa, ja tilanne on hieman erilainen kauteen valmistauduttaessa. Tämä on ollut tiedossa, että näin voi käydä. Yritetään ottaa parhaat asiat tästä irti, ja sitten kun päästään takaisin hommiin, niin ollaan valmiita, hän kertoo.

- Ulkona voi käydä kävelemässä tai lenkillä, kunhan ei tapaa ketään ja on omissa oloissaan. Kotona lueskelen kirjoja, rakentelen palapelejä ja katselen leffoja ja sarjoja. Simppeliä arkea.

Pulkkinen voi suurelle Liiga-yleisölle olla vielä aavistuksen tuntematon pelaaja. Hän siirtyi Mikkeliin viiden Pohjois-Amerikassa vietetyn kauden jälkeen. Hän lähti Bluesin junioreista vuonna 2015 USHL-seura Sioux City Musketeersiin ja jatkoi siitä neljäksi vuodeksi University of Nebraska-Omahaan. Sieltä tuomisena on liikuntatieteiden kandidaatin tutkinto psykologian sivuaineopintojen tukemana.

Hänestä kaavailtaneen yhtä suurta vastuunkantajaa nimenomaan Jukurien kärkiketjuihin.

- En ihan tasan tarkkaan pysty lukemaan koutsien ajatuksia, mutta se on totta kai oma tavoite. Haluan päästä isoon rooliin ja auttaa joukkuetta voittamaan. Jos kärkiketjuihin pääsee pelaamaan, se tarkoittaa sitä, että pitää pystyä tekemään tulosta ja maaleja, ja sitä kautta auttamaan joukkuetta voittamaan. Se on oma tavoitteeni ja sen eteen tehdään töitä, että siihen päästään. Tässä on vielä jonkin aikaa, ennen kuin kausi alkaa ja kausi on pitkä. Asiat ehtivät muuttua paljon. Turha on miettiä liian pitkälle, mutta siihen tähdätään, että pystyn auttamaan joukkuetta tuloksellisesti maalien ja pisteiden valossa, hän sanoo.

Pulkkisen viimeiset Suomessa pelatut kaudet kuluivat Bluesin junioreissa. Hän hurjasteli viimeisillä U18- ja U20-kausillaan 2012-13 ja 2014-15 yli 70 tehopistettä.

- Pääsin nuorempana pelaamaan hyvissä seuroissa ja silloinkin hyvien kavereiden kanssa. Maaleja on tullut tehtyä ja sitä kautta muitakin pisteitä. Se on se, mihin olen perustanut oman pelini. Jenkkivuodet opettivat paljon puolustussuuntaan pelaamisesta. Liigassa puolustuspelaaminen on tärkeä osa kokonaispeliä, ja pelkästään pisteiden varassa ei pysty menemään eteenpäin. On pakko hoitaa myös oma pääty. Siihen on keskitytty paljon ja yritetty kehittää noita osa-alueita. Onhan se hienoa, miten on mennyt ennen ja pyrin jatkamaan samalla lailla. Lähtökohdat ovat hyvät ja odotan innolla tulevaa kautta, hän sanoo.

Suomalainen kiekkoilija tekee debyyttinsä Liigassa hyvin harvoin vasta 25-vuotiaana. Pulkkinen voikin olla mahdollisesti tulevine tehoineen yksi Liiga-kauden parhaiten varjelluista salaisuuksista.

- Blues-kausien jälkeen oli paljon vaihtoehtoja, mihin lähteä. Koin tärkeäksi koulunkäynnin. Suomessa oli todella vaikea yhdistää koulutus ja jääkiekko kovalla tasolla. Agentin kautta tuli selville, että jenkeissä pystyy pelaamaan ja käymään koulua korkealla tasolla. En sano, että se oli helppo ratkaisu. Lähdin ensimmäistä kertaa jenkkeihin, uuteen maailmaan ja kulttuuriin. Oli paljon kysymysmerkkejä, mutta jälkeenpäin voin sanoa, että oli fiksu ratkaisu lähteä sinne ja hoitaa koulutus. Nyt pystyn keskittymään vähän vanhempana pelkästään lätkään. Kokemus, jonka sain, tulee varmasti auttamaan ja on vahvistanut minua pelaajana ja ihmisenä. Toivottavasti pystyn tekemään kaikki niin hyvin, että pystyisin olemaan yllättäjä, hän pohtii.

Paineiden ja odotusten hän ei aio antaa musertaa, vaan sanoo saavansa niistä voimaa ja virtaa.

- Se on enemmän positiivinen asia. Se kertoo valmennuksen ja joukkuekavereiden luottamuksesta ja antaa itselleni halua näyttää ja tehdä sitä omaa parasta, jota pystyy tekemään päivästä toiseen. En näe siinä mitään negatiivista. Se on pelkkää positiivista ja nautin siitä paineesta. Uskon ja luulen, että pystyn ottamaan silloin parempaa steppiä eteenpäin. Kovat pelit ovat minun juttuni, hän sanoo.

Jukurien karanteeni on näillä näkymin päättymässä noin viikkoa ennen joukkueen Liiga-avausta KalPaa vastaan.

- En usko, että mitään pitäisi näkyä. Kaikki ovat valmiita ja haluavat päästä takaisin jäälle ja pelaamaan. En usko, että tämä vaikuttaa peliesityksiin tai siihen, miten nälkäinen Jukurit-joukkue on tulossa ensimmäisiin peleihin ja kauteen. Innolla on jokainen varmasti kautta kohti menossa, Pulkkinen sanoo.

Pulkkinen teki tehot 3+1 ennen karanteenia pelaamissaan neljässä harjoituspelissä.

- Oli erittäin mukavaa päästä pelaamaan. Kaudet loppuivat maaliskuussa itse kullakin. Odotus on ollut kova, että pääsee jäälle, kun ei ollut 100 prosenttista varmuutta siitä, milloin ja missä pääsee pelaamaan. On opeteltu joukkueen tapoja ja pelityyliä ja sitä, mitä jääkiekko taas on. Olemme pyrkineet voittamaan ja tekemään onnistuneita ratkaisuja kerta toisensa jälkeen. Alku on ollut hyvä, ja olen oppinut paljon noista muutamasta pelistä. On maltettava kehittää asioita, joita pitää, että on parhaassa tikissä, kun kausi lähtee käyntiin, hän sanoo.

***

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Aija Saha