Joukkue-esittelyt 2020: TPS – uusien suunnannäyttäjien johdolla

20.9.2020

Joukkue-esittelyt 2020: TPS – uusien suunnannäyttäjien johdolla

Epäonnistuneen viime kauden jälkeen TPS:n seurajohto on ollut aktiivinen siirtomarkkinoilla. Varsinkin heinäkuussa TPS julkisti uusia sopimuspelaajia lähes liukuhihnalta. Voimakkaasti uudistuneen joukkueen taustavoimissa on hurja kokemuspankki Suomi-kiekon huipulta.

Viime kaudella

Edellisen kauden neljättä sijaa puolustamaan lähteneen TPS:n menestys runkosarjassa romahti viime kaudella. Joukkueen pistekeskiarvo putosi 1,17:ään, kun se oli edellisellä kaudella ollut 1,72. Kolmella edellisellä kaudella TPS oli ylittänyt 100 pisteen rajan, mutta nyt se keräsi 59 ottelustaan vain 69 pistettä. Heikko menestys perustui erityisesti vaatimattomiin esityksiin kotikaukalossa: pisteprosentti 27,6 oli TPS:n seurahistorian heikoin kotiotteluissa.

Lähtijät

Lähtijöiden lista on pitkä. Kärkinimistä nimekkäin jatkosopimukseton on Ilari Filppula, jonka seuraavat askelmerkit ovat vielä avoinna. Joukkueen ulkomaalaisosasto uudistui lähes kokonaan, kun maalivahti Erik Källgren, puolustajat Jens Olsson, Joe Piskula ja Filip Windlert sekä hyökkääjät Zach Budish ja Anton Holm jättivät TPS:n. Kotimaisista nimistä Aleksi Salonen (JYP), Tony Sund ja Topi Nättinen hakevat haasteita toisaalta.

Uudet pelaajat

TPS solmi kesällä ison kasan uusia sopimuksia ulkomailta tulevien pelaajien kanssa. Kauden 2020-21 joukkueessa on runkosarjan kynnyksellä peräti yhdeksän uutta ulkomaalaisvahvistusta. Venäläinen maalivahti Andrei Karejev, ruotsalaispuolustajat Alen Bibic, Oliver Bohm ja Johan Ivarsson, hyökkääjät Venäjältä, Ruslan Ishakov ja Timur Ibragimov, sekä yhdysvaltalaiset Josh Kestner, Austin Ortega ja Evan Weinger pukeutuvat mustavalkoiseen peliasuun. Kotimaisista nimistä Juhani Jasu (Tappara) tuo osaamista sentteriosastolle. TPS:n riveissä aloittaa peräti 14 uutta sopimuspelaajaa.

Valmennus

TPS:n heikko viime syyskauden menestys johti Kalle Kaskisen korvaamiseen Marko Virtasella marraskuun alussa. Raimo Helmisen sopimus tälle kaudelle julkistettiin myöhemmin samassa kuussa. 56-vuotiaan Helmisen sopimus on vain vuoden mittainen. Leijona-legenda aloittaa jo 12. kautensa valmennustehtävissä pelaajauransa jälkeen. Päävalmentajana seurajoukkueessa hän on toiminut kuitenkin vain Ilveksessä kaudella 2012-13. Helmisen valmennusryhmään kovan luokan kiekkokokemusta tuovat Kimmo Rintanen ja Sami Salo sekä maalivahtivalmentajana aloittanut Ari Moisanen.

Ottelut harjoituskaudella

TPS on osallistunut kauteen valmistavalla jaksolla niin Pitsiturnaukseen kuin Super Seriesiinkin. Täysimittaisia harjoitusotteluita joukkueella on takana neljä, joista on tullut yksi voitto, kun Lukko kaatui 5-2. Tappioon ovat päättyneet ottelut KHL:n Jokereita ja kuluneella viikolla kahdesti Kärppiä vastaan. Joukkueen tehomies otteluissa on ollut nuori venäläiskeskushyökkääjä Ruslan Ishakov.

Läpimurron tekijä

Toisen polven Liiga-kiekkoilija, keskushyökkääjä Juuso Pärssinen teki ensiesiintymisensä pääsarjatasolla joulukuussa 2018. Viime kaudella hän pelasi TPS:ssä 31 ottelua pistein 5+7=12. Nyt 19-vuotiaalle Pärssiselle on tarjolla entistä keskeisempi rooli turkulaisten hyökkäyspelissä. Monikäyttöinen tulevaisuuden nimi pelaa vahvasti molempiin suuntiin ja tuottaa maalipaikkoja ketjukavereilleen.

Tuleva kausi

Viime kauden vaikeudet johtivat siihen, että TPS:n pelaajaliikenne oli kevään ja kesän aikana vilkasta. Maalivahtiosastolla riittää laajuutta ja kilpailua, hyökkäyksestä kokemusta ja nuorten pelaajien esiinmarssia. Isot muutokset niin pelaajistossa kuin valmennuksessa asettavat kuitenkin kysymyksiä joukkueen tasapainoon liittyen. Ketkä pystyvät kantamaan johtovastuuta puolustuksessa Henrik Larssonin lisäksi? Lauri Korpikosken kokemus ja osaaminen ovat huipputasoa Liigassa, mutta löytyykö laitahyökkääjistöstä riittävästi maalintekovoimaa ja tasaisten pelien ratkaisuvalmiutta? Parin ensimmäisen kuukauden aikana näihin kysymyksiin saadaan vastauksia. Lauri Pajuniemen viime vuoden tykkikaudelle tarvitaan jatkoa. Viime kauden mahalasku ei kuitenkaan tule toistumaan ja TPS:ssä on potentiaalia playoffs-joukkueeksi.

---
Julkaisija: Antti Seppänen