Joukkue-esittelyt 2020: KalPa – tukitoimia rapakon takaa

21.9.2020

Joukkue-esittelyt 2020: KalPa – tukitoimia rapakon takaa

KalPa lunasti vuosina 2014-18 paikan playoffs-joukkueiden ryhmästä, mutta kahdella edellisellä kaudella tulos on jäänyt heikommaksi – joskin viime keväänäkin pelit olisivat jatkuneet playoffseissa. Uuteen kauteen KalPa sai tervetulleita apuja Pohjois-Amerikasta.

Viime kaudella

KalPan menestys noudatteli joukkueen edellisen kauden suorituksia. Vaisu alkukausi tuotti 20 ottelussa vain kolme varsinaisen peliajan voittoa, mutta tahti parani loppuvuoden aikana. Kuopiolaiset olisivat jatkaneet kauttaan playoffs-pelien 1. kierroksella sijalta 10. Ero kuuden joukkoon kasvoi kuitenkin 28 pisteeseen. KalPa päästi sarjassa kolmanneksi eniten maaleja ja sen ylivoimaprosentti oli vertailun heikoin, vierasotteluissa vain 9,0.

Lähtijät

KalPa menetti siirtomarkkinoilla seitsemän pelaajaa. Kärkihyökkääjistä sentteri Matti Järvinen ja maaliahne Janne Keränen eivät jatka KalPassa. Mikko Nuutinen ja loukkaantumisista kärsinyt Joni Ikonen (Ilves) hakevat myös haasteita toisaalta. Puolustuksessa kokeneet Jussi Timonen ja Ryan Wilson jättivät ison aukon paikattavaksi.

Uudet pelaajat

KalPa onnistui saamaan syyskaudelle apuja NHL-ympyröissä esiintyneistä tutuista nimistä. Puolustaja Otto Leskinen sekä hyökkääjät Eetu Luostarinen ja Alexandre Texier ovat tärkeitä palasia tuloksenteossa. Yhdysvaltain yliopistosarjassa pelanneet tamperelaisen kiekkokoulun kasvatit, puolustaja Jesper Mattila ja keskushyökkääjä Aapeli Räsänen ovat tuttuja nimiä suomalaiselle kiekkokansalle muun muassa Nuorten Leijonien MM-miehistöistä. Kärpissä viime kaudet pelannut ja menestystä maistellut Miska Humaloja tuo rosoisuutta hyökkäykseen.

Valmennus

Tommi Miettinen aloittaa kahdeksannen kautensa valmentajana ja toisen päävalmentajana Liigassa. Valmennusryhmässä ei ole tapahtunut muutoksia sitten viime kauden. Miettisen apuvalmentajana jatkaa niin ikään pelaajauraltaan tunnettu Marko Tuomainen.

Ottelut harjoituskaudella

KalPa on pelannut tähän mennessä kuusi ottelua elo-syyskuun aikana. Se on voittanut JYPin kahdesti varsinaisella peliajalla ja Jukurit voittomaalikilpailussa. Tappioita on tullut kahdesti SaiPalle ja viimeisimmässä pelissä Kärpille. Joukkueen paras pistemies näissä otteluissa on ollut keskushyökkääjä Miikka Pitkänen saldolla 2+3.

Läpimurron tekijä

Neljä edellistä kautta Yhdysvalloissa viettänyt 22-vuotias keskushyökkääjä Aapeli Räsänen aloittaa ensimmäisen kautensa ammattilaistasolla. Erinomaisena aloittajana tunnettu Tappara-kasvatti voitti U18 MM-kultaa keväällä 2016 ja oli kahdella seuraavalla kaudella kantavia voimia U20 MM-kisoissa Leijona-paidassa. Kaksi viimeisintä harjoituspeliä jäivät väliin loukkaantumisen takia, mutta nyt Räsäsen pitäisi olla jälleen täydessä pelikunnossa.

Tuleva kausi

Syyskauden NHL-lainat ovat tervetullut lisä KalPan kokoonpanoon, kun joukkue menetti avainpelaajia alkavan kauden miehistöstään. Mikäli kausi etenee suunnitellusti, KalPa tarvitsee kuitenkin vielä syyskauden aikana vahvistusta riveihinsä NHL-kauden alkaessa. Joukkueen kokeneet pelaajat maalivahti Eero Kilpeläisen ja kapteenistoon kuuluvien Tommi Jokisen ja Kai Kantolan johdolla kannattelevat joukkuetta kauden haasteissa. Alkavan viikon viimeiset harjoituskauden ottelut Kärppiä ja Lukkoa vastaan näyttävät lähitulevaisuuden suuntaa.

---
Julkaisija: Antti Seppänen