Joukkue-esittelyt 2020: Ässät – tasapainoilua leikkauksilla ja satsauksilla

22.9.2020

Joukkue-esittelyt 2020: Ässät – tasapainoilua leikkauksilla ja satsauksilla

Porissa olisi pelattu viime keväänä jälleen playoffs-pelejä heikon edellisen kauden jälkeen. Uuden kauden joukkueen rakentamista haittasi keskikesään saakka hankintakielto, mutta sen jälkeen Ässät on onnistunut hankkimaan joukkueeseen laatuluokan pelaajia.

Viime kaudella

Ässät paransi reippaasti edellisen kauden mahalaskun jälkeen. Joukkue voitti kauden otteluistaan puolet ja sijoittui lopulta yhdeksänneksi. Loka-marraskuun heikko jakso tuotti 16 ottelun jaksolla vain kaksi voittoa varsinaisilla peliajoilla, eikä joukkue saanut lentokeliä päälle jatkossakaan. Kausi olisi kuitenkin jatkunut 1. kierroksen otteluissa playoffseissa.

Lähtijät

Puolustuksesta Ässissä eivät jatkaneet kokeneet Jyri Marttinen, Saku Salmela ja Tommi Taimi – kolmikon jatkosuunnitelmat ovat tosin edelleen avoimina. Kanadalaiset Spinkin kaksoset jatkavat uraansa Saksassa. Kuusi kautta Ässiä edustaneen hyökkääjä Sami Lähteenmäen uran jatko on kysymysmerkki. Uusiin maisemiin siirtyivät myös Aleksi Rekonen (Allsvenskan) ja Mikko Salmio (JYP). Maalivahtilupaus Daniil Tarasov kamppaillee pelipaikasta NHL:ssä, kun uusi kausi Pohjois-Amerikassa käynnistyy.

Uudet pelaajat

Ässien hankintakielto päättyi kesäkuun lopulla, minkä jälkeen joukkue on aktivoitunut pelaajamarkkinoilla kauden lähestyessä. Ulkomailta on hankittu tähän mennessä kuusi uutta nimeä: ruotsalaismaalivahti Linus Söderström, puolustajat Kasper Kotkansalo (NCAA) ja ruotsalainen Andreas Borgman (AHL), sekä hyökkääjät, kanadalainen Nick Merkley (AHL), tanskalainen Nicolai Meyer ja ruotsalainen Sebastian Wännström (SHL) luistelevat patapaidassa tällä kaudella. Oman kasvatin, keskushyökkääjä Mika Niemen (Jokerit) paluu Ässiin tuoreimpana nimenä oli porilaisille tervetullut uutinen. Kokenut 32-vuotias Niemi kuului myös Ässien kevään 2013 kultajoukkueeseen.

Valmennus

57-vuotias Ari-Pekka Selin edustaa yhdessä Sportin Risto Dufvan kanssa Liiga-valmentajien konkariosastoa. Selin aloittaa jo 18. kautensa Liiga-valmentajana. Päävalmentajana alkava kausi on 14:s. Meritoituneet apuvalmentajat Pasi Arvonen ja Saku Martikainen täydentävät valmennusryhmän.

Ottelut harjoituskaudella

Ässät on pelannut kauteen valmistavalla jaksolla Pitsiturnauksen lisäksi viisi täysimittaista ottelua. Liiga-joukkueista se on kaatanut Sportin ja HPK:n, mutta hävinnyt Lukolle ja Sportille. KHL:n Jokerit Ässät kukisti voittomaalikilpailussa. Ensi lauantaina Ässät pelaa viimeisen harjoitusottelunsa, kun Porissa vastassa on HPK. Kahdessa edellisessä ottelussa (HPK ja Sport) Ässien maalissa pelanneet Linus Söderström ja Sami Aittokallio ovat pitäneet maalinsa puhtaana.

Läpimurron tekijä

18-vuotias toisen polven Liiga-kiekkoilija Roni Hirvonen nousi heti tulokaskaudellaan Ässien vakiokokoonpanoon. Espoolaisen kiekkokoulun kasvatti ei ole kentän suurimpia pelaajia, mutta sentterissä on aineksia kovaksi tuloksentekijäksi myös Liiga-kaukaloissa. Hirvonen saa jännittää NHL:n tämänvuotisen varaustilaisuuden tuloksia lokakuun alkupuolella. Ennakkoarvioissa hänet on nostettu kymmenen halutuimman eurooppalaispelaajan joukkoon.

Tuleva kausi

Pitkän hiljaiselon jälkeen Ässät on tehnyt harkittuja täsmähankintoja loppukesän aikana. Maalivahtiosastolla on hyvää kilpailua ja laatuluokan osaamista. Nuoressa puolustuksessa kiekollisen liiderin rooli on vielä avoinna. Hyökkäyksessä riittää monipuolisuutta, mutta kuka nousee joukkueen ykköstykiksi? Playoffsien 1. kierroksen paikka on Ässille realismia, mutta neljännesfinaaleihin Ässät on noussut mestaruuskevään 2013 jälkeen vain kerran.

---
Julkaisija: Antti Seppänen