Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Suurien tunteiden kausi kaukalossa ja sen ulkopuolella

21.1.2020
Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Suurien tunteiden kausi kaukalossa ja sen ulkopuolella

Kuva: Jukka Rautio

Porin Ässät kuului Suomen kärkijoukkueisiin Liigan perustamisen jälkeisinä vuosina. Ikimuistoinen mestaruuskevät 1978 sai Porin sekaisin, ja joukkue pelasi finaaleissa myös kahtena seuraavana keväänä. Vuosituhannen vaihteessa Ässien menestys jäi kuitenkin vaatimattomaksi, mutta kevät 2006 sai porilaisuuden syvimmät tunteet jälleen pintaan.

Ässät oli jäänyt kuudesti peräkkäin playoffs-pelien ulkopuolelle vuosina 1999–2004, eikä synkän jakson katkaissut kevään 2005 kymmenes sija ja putoaminen jatkosta heti playoffsien avauskierroksella ilman voittoja tilannetta korjannut. Eikä seuraavan kauden alkupuolikaan vielä luvannut muutosta parempaan.

Neljättä kauttaan Ässien päävalmentajana toiminut Mika Toivola sai syyskaudella viritettyä joukkueensa kuitenkin hyvään menestykseen erityisesti kotiotteluissa: marraskuun maajoukkuetauon jälkeen Ässät pelasi Isomäessä 14 ottelun jakson, jonka aikana se voitti 12 kertaa ja jätti vastustajansa viidesti nollille.

Runkosarjan loppupuolen vaisumpi jaksokaan ei Ässien parasta menestystä pitkään aikaan horjuttanut. Ässät sijoittui runkosarjassa viidenneksi, joka oli patapaitojen paras sijoitus sitten kevään 1994 kakkostilan.


Finaalisarjan kultakypärät vastakkain: Marko Kivenmäki, Ässät ja Ville Leino, HPK (Kuva: Jukka Rautio)

Ässiä ei oltu rakennettu tähtipelaajien varaan. Marko Kivenmäki oli joukkueen pisteykkönen 53 pisteellään, Kristian Kuusela teki 26 maalia. Mutta joukkueessa oli vain kolme yli 10 maalia ja neljä yli 20 pistettä tehnyttä pelaajaa. Neljä energistä ketjua pelasi sillä kuuluisalla porilaisella hulluudella – ja asenne näkyi myös rangaistusten poikkeuksellisen suurena määränä.

Ässät keräsi kauden 56 ottelussaan yhteensä 1698 rangaistusminuuttia – enemmän kuin mikään muu joukkue ennen tai sen jälkeen. Ässät rikkoi HIFK:n nimissä olleen runkosarjan jäähyennätyksen lähes 400 minuutilla. Keskiarvo oli 30,3 minuuttia ottelua kohden.

Vertailun vuoksi: 1000 minuutin "haamuraja" ylitettiin 2010-luvulla vain kaksi kertaa. Viime kaudella Sport keräsi runkosarjassa eniten rangaistuksia, 799 minuuttia.

Ässille tuomittiin ennätyskaudella 444 kaksiminuuttista, 18 viisiminuuttista, 26 käytöskymppiä ja 23 peli- tai ottelurangaistusta. Peräti kuusi pelaajaa kokosi runkosarjassa yli 100 minuuttia Liigan yhden kauden jäähyennätyksen kirjanneen Matt Nickersonin (236 min.) johdolla.

>> Ässien pelaajatilastot runkosarjassa 2005-06


Matt Nickerson nousi porilaisyleisön suosikiksi kaudella 2005-06. (Kuva: Jukka Rautio)

* * *

Porilaisten odotukset playoffs-peleihin olivat luonnollisesti korkealla hyvin menneen runkosarjan jälkeen. Neljännesfinaaleissa Ässät sai vastaansa Tapparan. Isomäen halli täyttyi lähes äärimmilleen heti avauskohtaamiseen ja sai kiekkohuuman huippuunsa. Ässät voitti kahdesti kotonaan ja mursi Tapparan kotitaian sarjan viidennessä pelissä. Loppuunmyyty Isomäki todisti Ässien marssia mitalipeleihin kuudennen pelin 3-2-voitolla.

Semifinaaleissa vastus oli kovin mahdollinen, runkosarjan piste-ennätyksellä voittanut Kärpät. Ässät ryösti kuitenkin kotiedun itselleen heti avauspelissä, piti pintansa kotonaan ja meni finaaleihin voitoin 3-1. Ässien edellisestä finaalipaikasta oli kulunut 22 vuotta.

Finaalisarjassa HPK:ta vastaan Ässät hankki kotiavauksen voiton vasta jatkoajalla. Kun HPK pystyi myös kotivoittoihin, mestaruus oli hämeenlinnalaisille katkolla neljännessä ottelussa Porissa 22. huhtikuuta 2006. HPK pystyi murtamaan Ässien kuuden playoffs-voiton putken kotipeleissä ja otti mestaruuden.

Ässien pelissä räiskyi myös playoffsien aikaan. Joukkue keräsi 14 ottelussaan yhteensä 374 rangaistusminuuttia, 26,7 minuuttia ottelua kohden.

* * *

Hopeakausi ei tuottanut Ässille menestystä seuraavalla kaudella, vaan joukkue putosi runkosarjassa sijalle 13. Edelliseltä kaudelta tuttu tunnetila kuitenkin näkyi joukkueen pelissä, sillä Ässät keräsi yli 1500 rangaistusminuuttia, joka on kaikkien aikojen toiseksi korkein lukema.

Eniten rangaistusminuutteja runkosarjassa / joukkue

1698 – Ässät, 2005-06, 56 ottelua
1529 – Ässät, 2006-07, 56 ottelua
1389 – HIFK, 2006-07, 56 ottelua
1341 – SaiPa, 2005-06, 56 ottelua
1323 – Jokerit, 2005-06, 56 ottelua
1315 – HIFK, 2005-06, 56 ottelua
1304 – HIFK, 2001-02, 56 ottelua


---
Julkaisija: Antti Seppänen