Jiří Smejkal pyrkii Tapparasta kohti NHL:ää: ”Tiesin, että tänne tulo auttaisi minua saavuttamaan unelmani”

22.10.2020
Jiří Smejkal pyrkii Tapparasta kohti NHL:ää: ”Tiesin, että tänne tulo auttaisi minua saavuttamaan unelmani”

Tshekkihyökkääjä Jiří Smejkal tuli Tapparaan pelaamaan mestaruudesta. Hän uskoo, että taistelu Liigan huipulla tekee hänestä paremman pelaajan ja auttaa nousemaan vielä jopa NHL:ään.

Tapparan ulkomaalaisosasto on tällä kaudella vahvasti tshekkipainotteinen, sillä kokoonpanoa koristaa peräti neljä tshekkiä. Maalivahti Dominik Hrachovina on paluumuuttajana vanha tuttu, mutta hyökkääjät Jiří Smejkal ja Michael Špaček ja puolustaja Michal Moravčík ovat Liigassa uusia tuttavuuksia.

Rekrytointien voi sanoa kauden alkuviikkojen perusteella sanoa onnistuneen, sillä Smejkal ja Špaček ovat joukkueen kaksi parasta pistemiestä.

- Ensimmäisessä pelissä sain -4, joten alku ei ollut kovin hyvä. Sen jälkeen peli on parantunut, ja itsekin olen parantanut koko ajan. Nyt oma pelaaminen tuntuu hyvältä. Maalit ovat parantaneet itseluottamusta, eikä enää ole tarvinnut miettiä pisteitä. Niitä on tullut, ja voin keskittyä pelaamiseen, Smejkal kertoo.

Smejkal on hyökännyt viime otteluissa Špačekin ja Jukka Peltolan kanssa samassa ketjussa.

- Meillä on ollut hyviä paikkoja, kiekko on ollut meillä ja olemme dominoineet jäällä. Se on hienoa. Olemme pelanneet Michaelin kanssa maajoukkueessa ja nuorten MM-kisoissa. Meillä on hyvä kemia. Olen iloinen siitä, että pelaamme yhdessä. "Jugi" on mahtava pelaaja ja johtaja ja todella kokenut pelaaja. Meillä on hyvä ketju ja meidän pitää vain pelata samalla tavoin jatkossakin, Smejkal sanoo.

Smejkal siirtyi Tapparaan kotimaansa liigan Sparta Prahasta. Alla oli uran selkeästi tehokkain kausi.

- Halusin kärkijoukkueeseen ja taistelemaan mestaruudesta. Meillä on paljon hyviä pelaajia ja hyvä joukkue. Mitään ei saa ilmaiseksi. Pitää pelata ja harjoitellakin hyvin, että ansaitsee jääaikaa. Siksi tulin tänne, ja olen hyvin tyytyväinen. Valmennus haluaa auttaa jokaista pelaajaa joka päivä ja tekee paljon töitä, hän sanoo.

- Tiesin, että täällä pelataan nopeammin ja mennään enemmän päästä päähän kuin Tshekissä. Peli on nopeampaa, mutta parissa viime pelissä olen parantanut otteitani ja itseluottamukseni on kasvussa. Sen näkee pelaamisessani.

Yksi tekijä Smejkalin siirrossa oli keväinen kahvitteluhetki Tapparaa viime kaudella edustaneen Adam Polášekin kanssa.

- Hän kertoi minulle vain hyviä asioita Tapparasta: miten täällä tehdään töitä pelaajien kanssa ja valmennusjohdosta. Hän oli tyytyväinen ja sanoi, että jos minulla vain on mahdollisuus, niin minun kannattaa tulla tänne. Nyt olen nähnyt, että hän oli oikeassa, koska kaikki on hyvin. Olen tyytyväinen, että päätin tulla tänne, Smejkal sanoo.

Ei ollut mikään salaisuus, että mies hankittiin isoon rooliin ja tekemään tulosta joukkueen kärkiketjuissa. Smejkal on 192-senttisenä pelaajana maalinedusuhka, ja hän tekikin kauden kaksi ensimmäistä maaliaan läheltä. Myös rannelaukaus lähtee mieheltä todella vihaisesti, mistä on osoituksena Tapparan viimeisimmässä ottelussa HPK:n verkkoon tehdyt osumat.

- Olen hyvä ja vahva kiekon kanssa ja pystyn pitämään sitä ja luomaan peliä hyökkäysalueella. Olen myös vahva maalin edessä, joten siihen kohdistuivat suurimmat odotukset. Olen saanut myös lisätreeniä luisteluni kanssa, mikä oli myös yksi syy tulooni. Se on jo parantunut ja olen hyvin tyytyväinen. Sitä voi vielä parantaa ja aion tehdä sen suhteen töitä, Smejkal sanoo.

Päävalmentaja Jussi Tapola kertoi kesällä Liiga-podcastin haastattelussa, että ei odotakaan, että Smejkalinkaan uran viimeinen osoite olisi Tampereella. Tshekki itse kokee toden teolla, että Tappara ja Liiga ovat juuri nyt oikea paikka hänen tavoitellessaan yhä kirkkaimpien valojen alla pelaamista.

- Olisin voinut pysyä Tshekissä, mutta tulin tänne, koska uskoin, että tulen täällä paremmaksi pelaajaksi ja nousen seuraavalle tasolle. Tähtäimeni on yhä NHL:ssä, ja Suomen liigaa voi verrata siihen, koska täällä pelataan nopeaa peliä. Tiesin, että tänne tulo auttaisi minua saavuttamaan unelmani. Tiedän, että se tulee olemaan vaikeaa, mutta kun teen paljon töitä, se auttaa minua seuraavalle tasolle, vielä NHL:ään varaamaton Smejkal tuumaa.

Smejkalilla on vuoden sopimus Tapparan kanssa.

- Tulin tänne mestaruuden takia. Haluan pelata pudotuspelejä ja voittaa jotain. Jos voittaa joukkueena, mitään ei voi verrata siihen. Se on parasta. Jos pelaa huippujoukkueessa ja taistelee isoimmasta paikasta huipulla ja mestaruudesta, se tekee pelaajasta paremman ja nostaa seuraavalle tasolle. Päätavoite on voittaa mestaruus.

Voisivatko maajoukkuevalinnat ja paikka MM-kisoissa olla realistisia tällä kaudella?

- Toivon, että ne voisivat olla! En ajattele sitä nyt. Paikka Karjala-turnauksessakin olisi mahtava, mutta nyt keskityn tämän viikon kahteen peliin. Erityisesti Ilves-pelistä tulee kova ja haluamme voittaa sen. Jos paikka maajoukkueessa tulee, niin hyvä, mutta en ajattele sitä vielä.

Tapparan loppuviikko on kova, sillä vastaan asettuvat torstain kotiottelussa Ässät ja perjantaina pelataan Ilveksen kotiottelussa ensi kertaa tällä kaudella Tampereen herruudesta.

- Minulle on uutta, että kaksi joukkuetta pelaa samassa hallissa. Olen kuullut kavereilta, että etenkin pudotuspelit näiden joukkueiden välillä ovat hyviä ja kuumia. En malta odottaa, että pääsen pelaamaan. Harmi, että halli ei voi olla täynnä, mutta parempi näin kuin tyhjässä hallissa. Pelistä tulee hyvä. Paikallisasetelmat ovat parasta jääkiekossa. Torstaina pelaamme Ässiä vastaan, ja siitä tulee myös hyvä peli. Pelasimme Sami Aittokallion kanssa Spartassa ja toivottavasti teen häntä vastaan maalin!

***

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Aija Saha