Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? ”Pärre” kaikkien aikojen pistekärkeen

11.11.2020
Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? ”Pärre” kaikkien aikojen pistekärkeen

TPS-maalin juhlintaa kaudella 1981-82. Keskipisteenä Reijo Leppänen (15). (Kuva: Suomen Jääkiekkomuseon arkisto)

Reijo Leppänen tunnetaan yhtenä turkulaisen jääkiekon ikoneista. Hän pelasi aikuisten pelejä TuTon, TPS:n ja Kiekko-67:n riveissä neljällä eri vuosikymmenellä. Leppänen oli TPS-hyökkäyksen selkäranka ja takuuvarma pistenikkari Liigan huipputasolla koko pitkän uransa ajan. Ennätysmieheksi hän nousi talvella 1983.

"Pärre" Leppänen debytoi SM-sarjassa TuTon paidassa tammikuussa 1969. TPS:ään hän siirtyi kaudelle 1975–76 ja juhli heti avauskaudellaan Suomen mestaruutta – ensimmäistä Liigan aikakaudella.

Leppänen saavutti urallaan kaikkiaan kahdeksan SM-mitalia. Hän on kaikkien aikojen maalipörssin kakkonen, kaksinkertainen pistepörssin voittaja ja maalikuningas ja tuli neljästi valituksi Liigan tähdistökentälliseen.

19 kautta kestäneellä pääsarjaurallaan Leppänen kokosi 616 ottelussaan hurjat 730 (356+374) pistettä. Hänen edellään kaikkien aikojen pistepörssissä ovat vain Janne Ojanen, Arto Javanainen ja Matti Hagman. Maalipörssissä Leppänen on toisena Javanaisen jälkeen.


(Kuva: Reijo Palmu / Suomen Jääkiekkomuseon arkisto)

* * *

Tammikuussa 1983 Leppänen pelasi 15. kauttaan pääsarjatasolla. 31-vuotiaan laitahyökkääjän peli ei ollut aivan edelliskauden tasolla, jolloin hän oli voittanut sekä maali- että pistekuninkuudet. TPS:n ylivoimainen johtohahmo Leppänen kuitenkin edelleen oli ja nousemassa pääsarjatason kaikkien aikojen tilaston kärkeen.

"Leppäsen menestystä pisteiden kerääjänä on yleisesti ihmetelty. Turkulainen palomies ei oikeastaan ole mikään häikäisevä otsikkopelaaja, pikemminkin tasainen suorittaja. Leppäsen peli perustuu hyvään tekniikkaan ja oikea-aikaisuuteen sekä erittäin kovaan nopeuteen", HS:n Kaarlo Sundell kirjoitti.

Vaatimaton Leppänen totesi HS:lle, että "eihän se ennätys sinänsä niin suuria merkitse, mutta kyllä se tavoittelemisen arvoinen on."

23. tammikuuta Leppäsen TPS kohtasi Helsingissä HIFK:n. Suomalaista kiekkohistoriaa tehtiin ottelun kolmannessa erässä, kun Reijo Leppänen kirjasi ensin syöttöpisteen TPS:n kavennusmaaliin ja viimeisteli joukkueensa kolmannen maalin ajassa 56.06.

Pääsarjatason 276. maalillaan Leppänen nousi SM-sarjan ja SM-liigan kaikkien aikojen pistepörssin kärkeen ohi Martti Jarkon 552 pisteellään.

* * *

12-vuotisella TPS-urallaan Leppänen rikkoi kolmesti 60 pisteen haamurajan ja nakutteli 429 ottelussaan pisteitä vakuuttavalla 1,29 pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla. Kaukaloiden herrasmiehenä tunnettu hyökkääjä oli TPS:n paras pistemies seitsemällä kaudella peräkkäin vuosina 1979-85.

Mainiona maalintekijänä tunnettu Leppänen rikkoi 30 maalin rajan runkosarjassa kolmesti ja teki urallaan 10 hattutemppua. Hänen nimissään ovat TPS:n kaikkien aikojen maali- ja piste-ennätykset. Leppänen omistaa myös TPS:n yhden ottelun seuraennätykset pisteissä ja syöttöpisteissä.


Liiga All Starsin riveissä Tapparaa vastaan syyskuussa 1979. Vastassa Tappara-puolustaja Lasse Litma. (Kuva: Reijo Palmu / Suomen Jääkiekkomuseon arkisto)

Maajoukkueessa Reijo Leppänen esiintyi MM-kotikisoissa v. 1982 sekä olympiakisoissa v. 1980 ja pelasi yhteensä 58 A-maaottelua. Suomen Jääkiekkoleijonaksi numerolla 87 hänet aateloitiin vuonna 1992.

Tammikuussa 2017 Leppänen sai TPS:ltä merkittävän huomionosoituksen, kun hänen käyttämänsä numero 15 jäädytettiin.

* * *

Reijo Leppänen menetti kärkipaikkansa kaikkien aikojen pörssiykkösenä 19.10.1991 HIFK:n Matti Hagmanille. Helmikuussa 1993 ykköspaikan nappasi Ässien Arto Javanainen. Syksyllä 2009 tilaston kärkeen nousi Tapparan Janne Ojanen, jonka ykköstila 799 pisteellä on säilynyt näihin päiviin saakka.

>> Katso kaikkien aikojen pistepörssi / records.finhockey.fi


---
Julkaisija: Antti Seppänen