Eetu Luostarinen on Liiga-syksyn onnistujia

12.11.2020
Eetu Luostarinen on Liiga-syksyn onnistujia

KalPan kultakypärä Eetu Luostarinen kokee olevansa entistä valmiimpi taistelemaan paikasta NHL:ssä Liigassa pelaamisen ansiosta.

Eetu Luostarinen on lunastanut paikkansa KalPan ykkösketjun keskellä noin puolitoista kuukautta kestäneellä Liiga-kaudella. Florida Panthersista alkukaudesta Savoon lainattu sentteri on joukkueensa kultakypärä ja johtanut KalPan yhdeksi syksyn sensaatioista.

– Aloitimme tosi vahvasti. Yhtenäistä ja juuri sellaista peliä, jota haluamme. Maalintekorintamalla on tullut onnistumisia monilla kentillä. Se on varmasti auttanut voittoihin, Luostarinen tuumaa.

Mitä tämä halutun kaltainen peli pitää sisällään?

– Aktiivista kiekkoa ja että luistelemme paljon. Pysymme hyökkäysalueella kiekossa, teemme jalalla töitä ja kaveri joutuu rikkomaan. Pysymme tiiviinä viisikkona, jos on tarve, emmekä lähde höntyilemään. Nuorilla jätkillä olemme pitäneet sen aisoissa, että pystymme pitämään kontrollin.

KalPa sai pidettyä suhteellisen hyvin viime kauden joukkueensa kasassa. Luostarisen ja Otto Leskisen NHL-lainojen ja Yhdysvaltain yliopistomaailmasta tulleiden Aapeli Räsäsen ja Jesper Mattilan myötä joukkue oli jo ennen kauden alkua yksi suurinta mielenkiintoa herättävistä Liiga-nipuista.

– Joukkue on jo vuosia ollut nuori ja sama jatkuu nyt. Se tuo mielenkiintoa. Kaikilta löytyy uusia kikkoja takataskusta. Meitä on mielenkiintoista seurata, sillä pelaamme nopeaa kiekkoa, mikä tuo mielenkiintoa lisää, Luostarinen sanoo.

Luostarinen pelasi viime kaudella enimmäkseen AHL:ssä, jossa teki Charlotte Checkersissä 44 ottelussa 25 pistettä. NHL-kastekin tuli Carolina Hurricanesin paidassa.

– Oli hieno kokemus, että pääsin pelaamaan ne ensimmäiset pelit. Vauhti on kovaa. Pieni kaukalo vaikeuttaa asioita, ja kaikki tulee nopeammin. Pitää pitää pää ylhäällä ja laittaa kiekko ja jalat liikkeelle, kun kiekko tulee. Ne ovat varmasti ne isoimmat jutut, hän sanoo.

Pohjois-Amerikassa otetut edistysaskeleet ovat tuntuneet omassa tekemisessä kotimaassa.

– Olen saanut voimaa ja luisteluvoimaa. Tuntuu, että pystyn haastamaan vielä vähän paremmin kuin vuosi-kaksi sitten. Pystyn pysymään kiekossa paremmin. Lihasta on tullut, ja siinä olen mennyt eteenpäin, hän valottaa.

– On mukava saada pisteitä, varsinkin kun joukkue on voittanut. On lähtenyt ihan mukavasti, mutta pelissä on vielä paljon hiomista, että pystyn pelaamaan vielä vähän varmemmin kahteen suuntaan.

KalPasta on lähtenyt viime kausina suhteellisen mukavasti pelaajia Pohjois-Amerikkaan. Pelaavuuteen ja kiekollisuuteen perustuva seurakulttuuri, jossa pelaajien kehittymiselle luodaan hyvät edellytykset, on Luostarisen mukaan tähän suurena syynä.

Siksi Luostarinen tuli nimenomaan KalPaan syksyksi.

– Ensinnäkin se, että pääsee pelaamaan, on iso juttu. Saan pidettyä kiekkotatsia yllä. Edellisistä peleistä oli yli puoli vuotta ennen syksyä. KalPan kanssa on ollut hyvää yhteistyötä, ja oli hyvä, että pystyin tulemaan tähän joukkueeseen. Varmasti oli loogisinta tulla kotiseuduille. Se oli hyvä ratkaisu.

Luostarinen kehuu kasvattajaseuransa olosuhteita.

– Työympäristö ja puitteet ovat sellaisia, että kaikki tehdään helpoksi. Valmennus on todella osaava. Kaikki on kohdillaan, ja kehittyminen on omasta päästä kiinni.

Luostarisen ja KalPan sopimus on voimassa marraskuun loppuun. NHL:stä tihkuneiden kommenttien mukaan NHL olisi alkamassa mahdollisesti tammikuun alkupuolella, eli Luostarinenkin matkaisi kohdakkoin Miamin auringon alle taistelemaan paikasta Floridan pelaavassa kokoonpanossa.

– Vielä ei ole kuulunut varmaa tietoa, koska siellä alkaa. Marraskuun loppuun olen ainakin täällä. Jatkoa katsotaan, että onko sitten edessä jenkkeihin lähtö vai pelejä KalPassa, hän sanoo.

– Se, että olen saanut olla jäällä ja saanut kovia pelejä, on varmasti auttanut valmistautumaan siihen, että pystyisin ottamaan paikan NHL-joukkueesta. Kovasti tehdään hommia, että sinne päästään. Sehän se tavoite on!

KalPa jatkaa kauttaan tänään kotiottelulla Lukkoa vastaan.

***

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Aija Saha