Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Puolustajien maalikuninkuuteen hurjalla määrällä laukauksia

1.12.2020
Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Puolustajien maalikuninkuuteen hurjalla määrällä laukauksia

Kuva: Jukka Rautio

"Toimita kiekko maalille, niin hyviä asioita tapahtuu." Kiekkokielessä kiertää kuluneita sloganeita, joissa monessa on viisauden siemen. Maalinteko vaatii useimmiten onnistuneita, maalia kohti suuntautuneita laukauksia. Puolustaja Markus Seikola toteutti perusohjeita onnistuneesti Liiga-urallaan.

Varsinais-Suomen Laitilassa kasvanut Markus Seikola pelasi juniorivuosinaan niin Lukon kuin TPS:nkin riveissä ja teki debyyttinsä pääsarjatasolla TPS:ssä marraskuussa 2000. Tulokaskausi toi mukanaan Suomen mestaruuden. Seuraavalla kaudella Seikola vakiinnutti paikkansa turkulaisten miehistössä.

Seikola ei kuulunut Liiga-uransa alkupuolella pistenikkarien joukkoon, ja 10 pisteen raja runkosarjassa ylittyi vain kerran kuuden ensimmäisen kauden aikana. Kovasta lyöntilaukauksestaan tunnettu puolustaja siirtyi kevätkaudeksi 2006 Ruotsin Elitserieniin ja osoitti siellä tehokkuutensa myös hyökkäyspäässä.

* * *

Ruotsista Seikola palasi syksyksi 2007 Liigaan ja HPK:hon, mutta lopullinen läpimurto sarjan huippupuolustajaksi tapahtui Ilveksessä kaudella 2008-09. Seikola murskasi kaikki henkilökohtaiset ennätyksensä ja takoi runkosarjassa peräti 44 pistettä, joista 17 oli maaleja. Hän oli puolustajien paras maalintekijä ja pakkien pistepörssin kakkonen ja palkittiin kauden päätteeksi parhaan puolustajan Pekka Rautakallio –palkinnolla. Seikolan piste-ennätys parani kahdeksannella Liiga-kaudella peräti 30 pisteellä!

Seikola oli läpimurtokautensa ahkerin laukoja Liigassa 369 kudillaan. Tahti kuitenkin kiihtyi seuraavalla kaudella.

Kausi 2009-10 tuotti jälleen puolustajalle muhkeat 17 maalia. Juha Rantasila –palkinto meni toistamiseen Seikolalle. Huomionarvoista oli kuitenkin Seikolan kauden laukaisumäärä. Puolustajien maalikuninkuuden eteen Seikola laukoi hurjat 506 kertaa. Se on enemmän kuin koskaan aikaisemmin tai sen jälkeen Liigan historiassa yhdellä kaudella.

Vertailun vuoksi: viime kauden ylivoimaisesti ahkerin laukoja Jesse Puljujärvi laukoi runkosarjassa 395 kertaa, vuotta aiemmin tehopuolustaja Oliwer Kaski 398 kertaa.

Markus Seikola voitti Rantasila-palkinnon myös 2012 ja 2013 pelatessaan Pelicansissa. Hänen lisäkseen vain kolme puolustajaa Liiga-historian (1975-) aikana on pystynyt tekemään yli 15 maalia kolmella eri kaudella. Keväällä 2015 päättyneellä Liiga-urallaan Seikola teki yhteensä 88 maalia 564 ottelussa.

Eniten laukauksia yhdellä kaudella

506 – Markus Seikola, Ilves 2009-10
461 – Frank Banham, Blues 2000-01
440 – Cory Murphy, Ilves 2004-05
418 – Frank Banham, SaiPa 2004-05
408 – Pavel Rosa, HPK 2000-01


---
Julkaisija: Antti Seppänen