Muistatko nämä ennätykset Liigasta? Väkevät näytöt Suomesta poikivat huimaa menestystä myös NHL-kaukaloissa

22.12.2020
Muistatko nämä ennätykset Liigasta? Väkevät näytöt Suomesta poikivat huimaa menestystä myös NHL-kaukaloissa

Joskus jääkiekkoilijan pelaajapolku kohti huippua on mutkikkaampi, ja riittävät näytöt NHL-tasolle tulevat vasta viipeellä. USA:n yliopistosarjasta Suomeen vuonna 1997 tullut jenkkivahti nousi Liigan kautta maailman terävimmälle huipulle vasta 30 vuotta täytettyään.

Juniorivuosiensa jälkeen Vermontin yliopistojoukkueessa vuosina 1993-97 pelanneen Tim Thomasin ammattilaisura ei tuntunut ottavan ilmaa alleen. Vasta yhdeksännellä kierroksella vuonna 1994 NHL:ään varattu maalivahti löysi pelipaikan Suomesta. Avauskausi Suomessa ja HIFK:ssa oli kuitenkin napakymppi: Thomas juhli Suomen mestaruutta ja valintaa kauden parhaaksi maalivahdiksi. Thomasin runkosarjan torjuntaprosentti 94,7 on edelleen Liiga-historian paras vähintään 15 ottelua pelanneiden vertailussa.

Toinen yritys Pohjois-Amerikassa seuraavalla kaudella tyrehtyi IHL-otteluihin ja Thomas palasi Eurooppaan. Kausi Elitserienissä ja kausi Liigassa Kärppien paidassa toivat lisää suoritusvarmuutta, mutta kahdella seuraavalla kaudella Bostonin sopimuspelaaja pääsi pelaamaan vain neljä NHL-ottelua.

NHL-lakko kaudella 2004-05 toi Thomasin kolmannelle Liiga-visiitilleen. Jokerien paidassa pelannut yhdysvaltalainen oli runkosarjassa hurjassa vireessä. Vuodenvaihteessa tilillä oli jo seitsemän nollapeliä ja 21 voittopeliä. Mutta tammikuussa 2005 Thomasin näytöt olivat entistäkin hurjemmat: hän pelasi helsinkiläisten maalilla 11 ottelua, voitti niistä 10 ja kirjasi uskomattomat kuusi nollapeliä. Thomasin kuukauden torjuntaprosentti oli pelimäärään nähden käsittämätön 98,3!

Vaikka Thomasin runkosarjan loppu ei pitänyt sisällään aivan samanlaista loistoa, hän kirjasi kuitenkin Liigan edelleen voimassa olevia maalivahtiennätyksiä: eniten voittoja varsinaisilla peliajoilla (34), eniten nollapelejä (15) ja suurimman torjuntaprosentin (94,6) vähintään 20 ottelua pelanneiden maalivahtien vertailussa. Thomas palkittiin runkosarjan parhaan pelaajan Lasse Oksanen –palkinnolla. Kausi päättyi finaalisarjan tappioon ja SM-hopeamitaliin.


Kuva: Jukka Rautio

Thomasin piti jatkaa seuraavallakin kaudella Liigassa, mutta hän päätti juuri ennen kauden alkua jäädä Pohjois-Amerikkaan. Syyskausi kului AHL:ssä, mutta vuodenvaiheen jälkeen Thomas nousi Bostonin NHL-miehistöön ja kantoi päävastuuta joukkueen maalilla koko kevätkauden.

Kevään 2006 näytöillään 32-vuotias Thomas nappasi Bostonin ykkösvahdin paikan seuraavalle kaudelle ja oli mukana NHL:n tähdistöottelussa kaudella 2007-08. Lopullinen nousu kirkkaimpaan maalivahtieliittiin tapahtui kaudella 2008-09, kun Thomas valittiin NHL:n parhaaksi maalivahdiksi.

Uran huippuhetki koitti keväällä 2011, kun 37-vuotias Thomas johdatti Boston Bruinsin Stanley Cupiin. Runkosarjassa parhaan torjuntaprosentin (93,8) maalivahti oli voittajajoukkueen selkäranka myös playoffs-peleissä ja tuli palkituksi Conn Smythe Trophyllä, playoffsien arvokkaimpana pelaajana. Hän oli kautta aikojen toinen amerikkalaispelaaja, joka saavutti palkinnon. Kauden päätteeksi hänet arvostettiin NHL-kauden parhaaksi maalivahdiksi toisen kerran urallaan.

Viidesti MM-kisoissa ja kerran olympiakisoissa pelanneen Thomasin vivahteikas pelaajaura päättyi keväällä 2014 USA:n MM-kisajoukkueessa. Syyskuussa 2019 Thomas valittiin Yhdysvaltain Hockey Hall of Fameen.

Katso tilastot:

>> Eniten nollapelejä yhdellä kaudella
>> Eniten voittoja varsinaisilla peliajoilla


---
Julkaisija: Antti Seppänen