Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Ylivoimatilanteissa ratkaisurooleissa ennätyksellisellä tehokkuudella

30.12.2020
Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Ylivoimatilanteissa ratkaisurooleissa ennätyksellisellä tehokkuudella

Liigan kovimmat yv-maalarit yhdellä kaudella: Mika Pyörälä (vas.), Jere Karjalainen ja Malte Strömwall.

Liigan pistepörssiä johtava Arttu Ruotsalainen lähti jatkamaan kauttaan Pohjois-Amerikan kaukaloissa. Syyskauden paras maalintekijä pitää kärkipaikkaa myös ylivoimamaalien listalla. Maalintekotahti erikoistilanteissa lupaili jopa Liigan uutta ennätystä, mutta neljän pelaajan jakama ylivoimamaalien kärkilukema näyttää pitävän pintansa.

JYP hankki kaudelle 2001-02 laitahyökkääjävahvistuksen Tshekin pääsarjasta. Tomas Chlubna oli ollut kotimaansa sarjassa keskikastin maalintekijä, mutta nousi Liigassa hurjaan maalivireeseen. Chlubna oli jäänyt kaikilla 11 kaudella Tshekin sarjassa alle 20 maalin, mutta löysi syksyllä 2001 itsestään maalintekijän lähes kolmekymppisenä.

Vuodenvaihteessa maaleja oli kasassa jo 19, joista peräti 10 oli syntynyt ylivoimatilanteissa. Kevätkaudella maaleja syntyi 15 lisää ja Chlubna jakoi maalikuninkuuden yhdessä Ilveksen Vesa Viitakosken kanssa. Ylivoimamaalien määrä, 17, oli uusi Liigan ennätys ja Martti Jarkon nimissä ollut ennätys 25 vuoden takaa rikkoutui.

* * *

Viisi kautta myöhemmin Kärppien Mika Pyörälä nousi Liigan parhaiden maalintekijöiden joukkoon. 25 ottelun jälkeen Pyörälä oli laukonut 16 maalia, joista 11 ylivoimalla. Kevätkaudella tahti hieman hiipui, mutta ylivoimamaaleja syntyi Tomas Chlubnan ennätystä sivuavat 17.

Pyörälä oli tehnyt edellisellä kaudellaan Kärpissä 13 osumaa, mutta nyt laitahyökkääjä oli runkosarjan päättyessä maalipörssin kakkonen 28 osumallaan. Pyörälän maalien takana oli yksi Kärppä-legendoista, keskushyökkääjä Jari Viuhkola, joka kirjasi 15 maalista tililleen syöttöpisteen.

* * *

KooKoo löysi täysosumaksi osoittautuneen vahvistuksen joukkueeseensa lokakuussa 2017. Ruotsalainen Malte Strömwall oli näyttänyt maalintekijäntaitojaan Ruotsin Allsvenskanissa, mutta läpilyönti isommissa ympyröissä oli jäänyt tulematta. Avauskausi KooKoossa tuotti 37 ottelussa 14 maalia.

Toisella kaudellaan Strömwall osoitti olevansa valmis entistä isompiin saappaisiin. Syyskaudella hän teki jo 18 maalia, joista peräti 13 ylivoimalla. Kevätkaudella laitahyökkääjän maalihanat tuntuivat kuitenkin menneen kiinni, kunnes huikea maaliskuu nosti Strömwallin Liigan maalikuninkaaksi ja pistepörssin voittajaksi ensimmäisenä KooKoo-pelaajana kautta aikojen. 30 maalista peräti 17 syntyi ylivoimalla, Liigan ennätystä sivuten. Miikka Pitkänen ruokki Strömwallia kauden aikana 16 syöttöpisteen edestä.

* * *

Viime kaudella Tapparan Jere Karjalainen oli Liigan paras ylivoimamaalien tekijä. Kauden 24 maalistaan peräti 71 % ylivoimatilanteissa pyssyttänyt laitahyökkääjä murskasi edellisten kausien maali- ja piste-ennätyksensä ja sivusi ylivoimamaalien ennätystä.

Aikaisempien ennätysmiesten tavoin Karjalaisen ylivoimatehokkuus oli huipussaan syyskauden otteluissa. 15 maalista peräti 12 syntyi ylivoimatilanteissa. Tammikuu tuotti kolme yv-maalia lisää, mutta loppukauden peleissään maalitilille kertyi vain ennätystä sivuavat maalit. Puolustaja Valtteri Kemiläinen kirjasi Karjalaisen yv-maaleista syöttöpisteen peräti 13 osumaan.

>> Katso tilasto: Eniten ylivoimamaaleja yhdellä runkosarjakaudella

---
Julkaisija: Antti Seppänen