Tiesitkö tämän ennätyksen Liigasta? Tässä ovat kaikkien aikojen kovimmat jatkoaikaratkaisijat

19.1.2021
Tiesitkö tämän ennätyksen Liigasta? Tässä ovat kaikkien aikojen kovimmat  jatkoaikaratkaisijat

Jatkoaikamaalarien kärkimiehet Liigassa: Kristian Kuusela (vas.), Juha-Pekka Haataja ja Jari Viuhkola. (Kuva: Mika Kylmäniemi / Timo Savela / Jukka Rautio)

Syksyllä 1984 Liiga-peleihin tuli uudistus, kun varsinaisten peliaikojen tasatilanteita alettiin ratkoa viiden minuutin jatkoajoilla. 37 kauden aikana ratkaisu on nähty jo toistatuhatta kertaa – mutta keiden mailasta useimmin?

Kevääseen 2020 uransa päättänyt Juha-Pekka Haataja tehtaili vielä viimeisellä kaudellaan runkosarjassa komeat 50 pistettä. Liigan kaikkien aikojen ylivoimamaalitilaston ykkönen teki lähes 900 ottelun Liiga-urallaan komeat 256 maalia, joista noin joka kuudes osuma jäi myös ottelun voittomaaliksi.

Haataja oli usein jäällä myös otteluiden ratkaisuhetkillä ja teki urallaan kaikkiaan kahdeksan ottelun päättänyttä jatkoaikamaalia. Tällä määrällä hän on kaikkien aikojen tilaston kärkimies. Jatkoaikamaalien syöttöjä Haatajan tilillä on kuusi.

Kärppä-legenda Jari Viuhkola pelasi koko 13-vuotisen Liiga-uransa oululaisseuran riveissä. Viuhkola muistetaan erityisesti pelintekijänä, ja hän pitääkin Kärppien kaikkien aikojen syöttötilaston ykköspaikkaa nimissään. Urallaan 119 maalia tehneen Viuhkolan ratkaisutaitoon luotettiin erityisesti jatkoajoilla ja hän osuikin peräti seitsemästi jatkoajoilla. Jatkoaikamaalien syöttöjä Viuhkolalle kertyi kaksi.

Aktiivipelaajien jatkoaikamaalarien kärkimies on Tapparan Kristian Kuusela. Hurjaa 1000 ottelun rajaa ensimmäisenä hyökkääjäpelaajana lähestyvä laitahyökkääjä on ratkonut jatkoaikapelejä neljän eri seuran paidoissa. Tällä kaudella 37-vuotias Kuusela on tehnyt kaksi maalia: molemmat osumat syntyivät marraskuun peräkkäisissä jatkoaikapeleissä HIFK:ta ja KalPaa vastaan – jatkoajoilla.

Kristian Kuusela on myös eniten pisteitä jatkoaikamaaleista kirjannut pelaaja. Hän on ollut syöttäjänä peräti 16 jatkoaikamaalissa. Kaikkiaan Kuuselalla on siten ylivoimaiset 23 jatkoaikapistettä tilillään.

* * *

Runkosarjahistoriassa on pelattu tähän mennessä 1015 ottelua, jotka ovat ratkenneet jatkoajoilla. Eli noin joka 12. ottelussa voittaja on löytynyt ylimääräisellä viisiminuuttisella. Jatkoaikojen ensimmäiset puoliminuuttiset ovat tuoneet ratkaisuja harvakseltaan, mutta sen jälkeen maalien todennäköisyys on ollut korkeimmillaan.

Jatkoajan toisen ja kolmannen minuutin 60-sekuntisen aikana on tehty reilu neljännes kaikista maaleista. Katso maalivertailu tämän jutun lopusta.

Eniten jatkoaikamaaleja Liiga-uralla runkosarjaotteluissa

8 – Juha-Pekka Haataja (Lukko 1, Kärpät 4, KooKoo 3)
7 – Jari Viuhkola (Kärpät)
7 – *Kristian Kuusela (Ässät, 1, Kärpät 1, Blues 1, Tappara 4)
6 – Teemu Aalto (HPK 2, Tappara 3, Kärpät 1)
6 – Kim Hirschovits (HIFK 3, Jokerit 2, Blues 1)
6 – Ville Vahalahti (TPS 4, Lukko 2)
6 – Eric Perrin (JYP 4, TPS 2)
6 – *Olavi Vauhkonen (SaiPa 1, Sport 4, Tappara 1)


---
Julkaisija: Antti Seppänen