Mestaruuksien ennätysmies Ilkka Mikkola: ”Finaaleissa ei koskaan tehdä taikatemppuja”

5.3.2021
Mestaruuksien ennätysmies Ilkka Mikkola: ”Finaaleissa ei koskaan tehdä taikatemppuja”

Kuva: Europhoto / Jukka Rautio

Ilkka Mikkola on jääkiekon Suomen mestaruuksien ennätysmies kahdeksalla SM-kullallaan.

Ilkka Mikkola pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta peräti kahdeksan kertaa ja ensimmäiset neljä mestaruutta hän voitti neljällä ensimmäisellä Liiga-kaudellaan. Kullanhuuhdonta alkoi keväiden 1999-2001 triplalla TPS:ssa.

Mikkola kertaa mestaruuskeväitään Liiga-podcastin Kanada-maljan 70-vuotisjuhlaviikon viidennessä erikoisjaksossa.

Jo ensimmäinen kulta iski kovaa.

– Sehän oli unelmien täyttymys. TPS oli suurseura, ja jo pääsy sinne ja SM-liigaan oli unelmien täyttymys. Siihen, että kausi loppujen lopuksi päättyi mestaruusjuhliin, vaadittiin silläkin joukkueella monta harjoitusta ja myös monta onnistumista ja vastoinkäymistä. Mahtava vuosi, Mikkola sanoo.

TPS:n menestysvuosia seurasi yksi kulta Jokereissa ennen paluuta Kärppiin. Ensimmäinen mestaruus kotikaupungin seurassa oli menestymään tottuneelle pelaajalle jotain erityistä.

– Se oli sellainen ylpeyden aihe, johon ei ollut ennen päässyt käsiksi. Mestaruuksia oli tullut ja henkilökohtaisella tasolla menestystä, joka tuntui hyvältä. Kun sai omassa kotikaupungissa ja Raksilan kaukalossa voittaa mestaruuden, se oli jotain ennenkuulumatonta. Siellä oli niin paljon tuttuja ja sukulaisia, jotka olivat aina olleet henkeen ja vereen katsomossa ja seuranneet Kärppiä. Oli mahtava tunne kaikkien meidän fanien ja seuraajien puolesta, "Ilu" tunnelmoi.

Konkarilla on myös neuvo tuleville finaalipelaajille.

– Sitä ei kannata pelätä, että ratkaisupelit jännittäisivät, koska se kuuluu asiaan. Harva pystyy silloin nukkumaan päikkäreitä. Pitää keskittyä tekemiseen ja siihen, että sillä joukkueella, jolla finaaleihin on päästy, pystyttäisi saamaan se paras irti. Kyllä se vaan niin on, että mitä paremmin pystyt pitämään oman tasosi joukkueena, niin silloin on aina vahvoilla. Finaaleissa ei koskaan tehdä taikatemppuja, vaan raakaa työtä. Silloin kun sitä työtä tehdään yhdessä yhteisen hyvän eteen, niin aina tulee jollekin se onnenkantamoinen tai hyvä paikka, josta pääsee ratkaisun tekemään. Näistä jutuista ne playoffsit parhaiten muistetaan, että se ratkaisija saattaa olla kuka vaan.

Ilkka Mikkolan mestaruusvuosia kertaava Liiga-podcastin jakso on kuunneltavissa Suplassa.


---
Julkaisija: Aija Saha