Liiga avaa kevään playoffs-ohjelmaa – Ensimmäisellä kierroksella pelataan CHL-formaatilla

2.4.2021
Liiga avaa kevään playoffs-ohjelmaa – Ensimmäisellä kierroksella pelataan CHL-formaatilla

Poikkeuksellinen Liiga-kausi 2020-21 lähestyy huipennustaan. Runkosarjan päätöskierros pelataan tiistaina 13. huhtikuuta. Playoffs-ottelut käynnistyvät torstaina 15.4.

Playoffsien 1. kierroksella kohtaavat joukkueet runkosarjan sijoilta 7-10. Tämän vaiheen pelijärjestelmää tiivistetään, ja otteluparien jatkaja selviää kahdessa ottelussa.

1. kierroksella pelataan CHL:n playoffs-otteluista tutulla järjestelmällä. Ratkaisevana kriteerinä on kahden ottelun maaliero. Ottelut käynnistyvät runkosarjassa heikommin sijoittuneen kotikentällä.

Ensimmäisessä ottelussa peliaika on 60 minuuttia, eikä jatkoaikaa pelata, mikäli ottelu on tasatilanteessa. Toinen ottelu ratkaistaan jatkoajalla, mikäli kahden ottelun yhteismaalit ovat tasan. CHL:stä poiketen ottelu pelataan ratkaisuun saakka Liigan playoffs-otteluiden tapaan.

Mahdollinen jatkoaika pelataan normaalin ottelun tapaan viidellä viittä vastaan. Varsinaisen peliajan rangaistukset jatkuvat jatkoajalle.

Tilanteessa, jossa playoffs-otteluiden alkaessa joukkue ei ehdi karanteenin vuoksi osallistumaan siihen sarjaan joka sen pitäisi aloittaa, ensimmäiselle kierrokselle nostetaan runkosarjan sijoituksen mukaisesti seuraava joukkue. Otteluparit muokataan runkosarjan sijoitusten mukaisesti. Playoffs-ottelut aloitetaan normaaliin tapaan 10 joukkueella.

* * *

Kahdeksan parhaan joukkueen neljännesfinaaleissa pelataan normaalia tiiviimmällä järjestelmällä. Neljännesfinaalisarjat käynnistyvät maanantaina 19. huhtikuuta.

Semifinaalit pelataan niin ikään tiivistetysti. Lopulliseen otteluohjelmaan vaikuttaa muun muassa se, minkälaista testausprotokollaa mahdolliset välipäivät edellyttävät. Tämä ratkaistaan yhteistyössä lääkäreiden kanssa ensi viikon aikana.

Myös finaalisarja pelataan normaalioloja lyhyempänä. Finaalisarjan lopullinen aikataulu vahvistetaan niin ikään turvallisuustoimien ja testausprotokollan vaatimusten mukaisesti. Joka tapauksessa Suomen mestari on selvillä ennen MM-kisojen alkua.

* * *

Koska playoffsien otteluohjelma on erittäin tiivis, se ei mahdollista karanteeniin asetetun joukkueen odottamista ja otteluohjelman merkittävää muokkaamista. Mikäli joukkue ei pysty asettamaan otteluun kokoonpanoa, sen katsotaan hävinneen ottelu. Jos joukkueen karanteeni kestää pidempään, se häviää myös ottelusarjan.

Liiga harkitsee myös playoffs-otteluiden osittaista siirtämistä pelattavaksi samalla paikkakunnalla, ns. kuplaolosuhteisiin, mikäli lääketieteen asiantuntijoiden kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta tällä saadaan tartuntariskejä merkittävästi minimoitua. Tällöin käytössä ovat tehostetut turvatoimet ja testaukset.

Kuplaan siirtymisen osalta selvitystyö jatkuu edelleen. Päätöksestä tiedotetaan, kun kaikki siihen tarvittavat tiedot on saatu.

* * *

Liigan asettama kilpailukomitea käsittelee tapauskohtaisesti poikkeustilanteet ja tekee lopulliset päätökset ottelusarjan pelaamisen osalta. Ottelusarjojen lyhentäminenkin on mahdollista, kilpailukomitean harkinnan mukaan.

Liiga ja seurat jatkavat koko kauden erinomaisesti toimineita turvallisuustoimia, jotta tartuntariskien vaikutukset playoffs-otteluihin voidaan minimoida ja ratkaista pelaamalla jääkiekon Suomen mestaruus 2021.


---
Julkaisija: Antti Seppänen