Tapparan Maksim Matushkinille yhden ottelun pelikielto

30.4.2021
Tapparan Maksim Matushkinille yhden ottelun pelikielto

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt Tapparan Maksim Matushkinille yhden ottelun pelikiellon 30.4.2021 Lukko–Tappara-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: Lukko–Tappara
Peliaika: 64.08
Pelipäivä: 29.4.2021

1. Selostus asiasta

Lukko–Tappara-ottelun päätyttyä peliajassa 64.08, Tapparan Maksim Matushkin huitaisee mailallaan Lukon Aleksi Saarelaa osuen tätä vasempaan jalkaan. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Matushkinille käytösrangaistuksen (10 min).

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen, ja päävideotuomari on asettanut teon edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulisi määrätä Matushkinille ottelurangaistus huitomisesta (sääntö 159 iii) koska: kyse peliin kuulumaton teko ottelun päätyttyä.

Matushkin on lausumapyynnön johdosta antanut kirjallisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 159 mukaan huitominen on teko, jossa pelaaja heilauttaa yhdellä tai molemmilla käsin pitämänsä mailan kohden mitä tahansa kohtaa vastustajan kehossa tai varusteissa. Säännön iii-kohdan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa huitomisen seurauksena, tuomitaan joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on tutkinut tilanteen videotallenteelta ja lukenut Matushkinin lausuman. Delegaatio toteaa, että ottelu päättyy Lukon jatkoaikamaaliin. Tämän jälkeen Matushkin luistelee hiljalleen kiekon kanssa Tapparan puolustusalueelta kohti omaa päätyään Lukon vaihtoaition editse. Lukon vaihtoaitiosta tulee Saarela jäälle ja tökkää kiekon pois Matushkinin lavasta. Tähän Matushkin reagoi tekemällä kahden käden kääntöhuitaisun takaansa luistelevaa Saarelaa kohti. Huitaisu osuu Saarelaa polven seudulle.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Matushkinin huitaisu on voimakas ja se osuu Saarelaa jalkaan. Huitaisu on tehty pelin loputtua Lukon pelaajien ollessa juhlimassa voittomaalia ja Tapparan pelaajien luistellessa pois kaukalosta. Huitaisu on seurausta Saarelan kiekon tökkäämisestä, mutta se on tehty kääntöhuitaisuna, jolloin on sattumanvaraista mihin Matushkinin maila osuu. Edellä mainituista seikoista johtuen delegaatio katsoo Matushkinin piittaamattomasti vaarantaneen vastustajaa mailalla huitaisullaan. Kurinpitodelegaatio katsoo, että teko on erityisesti huitomistapa ja voimakkuus huomioiden ottelurangaistuksen arvoinen. Edelleen kurinpitodelegaatio pitää teosta oikeana rangaistuksena yhden ottelun pelikieltoa.

3. Ratkaisu

Tapparan Maksim Matushkinille määrätään yhden (1) ottelun pelikielto. Matushkin on kärsinyt pelikieltonsa 30.4.2021 pelatussa ottelussa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

30. huhtikuuta 2021

Liigan Kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen