Lauri Nikulainen tähyää korkealle: "Tulevat olympialaiset ovat tavoitteeni"

30.6.2021
Lauri Nikulainen tähyää korkealle: "Tulevat olympialaiset ovat tavoitteeni"

Lauri Nikulainen, 32, on jo erittäin kokenut linjatuomari. (Kuva: Teemu Saarinen)

Lauri Nikulainen on toiminut Liigassa linjatuomarina jo kahdeksan kauden ajan. 32-vuotias Nikulainen on viheltänyt myös kahdet MM-kisat ja tavoitteissa siintää jo mahdollisuus päästä Pekingin olympialaisiin vuonna 2022.

Takana on kaikin tavoin poikkeuksellinen kiekkokausi. Poikkeusolot, karanteenit ja ilman yleisöä pelatut ottelut tulivat monille tutuiksi. Parempaa kohti edettiin kuitenkin hiljalleen ja mestarit saatiin selville muun muassa niin Liigassa kuin miesten MM-kisoissakin. Latviassa pelatuissa MM-kisoissa vihelsi myös neljä suomalaistuomaria. Heistä yksi oli Liigasta tuttu linjatuomari Lauri Nikulainen, jolle MM-kokemus oli uran toinen.

– Ensimmäisen kerran olin mukana Slovakian MM-kisoissa 2019. Viime vuonna piti lähteä Sveitsiin, mutta ne kisat jäivät silloin pelaamatta, Nikulainen toteaa.

Nikulainen vietti ennen MM-kisoja viikon kotonaan karanteenimaisissa oloissa, jonka jälkeen oli vuorossa lento Latvian Riikaan. Kisakaupungissa odotti yksinäinen kolmen päivän karanteeni, jonka aikana ei saanut poistua hotellihuoneesta. Hiljalleen karanteeniolot helpottuivat kisa-alueella ja tuomaritkin saivat käydä syömässä hotellilla huoneen ulkopuolella.

– Kaikki palaverit ja ryhmätehtävät tehtiin etänä Teamsin kautta. Netflixiä tuli myös katseltua usein. Aikaa sai myös kulumaan muiden kanssa jutellessa ja syödessä.

– Turnaus oli hotellin aitojen sisäpuolella olemista ja jäähallilla käymistä. Muualle ei saanut poistua. Aikalailla ajan kuluttamistahan se oli. Varsinkin alussa ennen otteluita ja myös loppuvaiheessa, kun pelien määrä väheni turnauksen edetessä. Toisaalta, yllätyin positiivisesti siitä, kuinka nopeasti aika kului karanteenissa. Eikä se kestänyt meillä kuitenkaan kuin joitakin päiviä ja meille oli järjestetty paljon tehtävää, Nikulainen sanoo.

Ei MM-turnaus toki pelkkää huoneessa istuskelua ollut, vaan otteluitakin pelattiin, vaikka niistä tuttu määrä yleisöä puuttuikin. Nikulaisen oli helpompi lähteä kisoihin, kun alla oli jo yksi turnaus kokemusta tuomassa. Hän pääsi myös pronssiotteluun, jonka vihelsi täysin suomalainen erotuomarinelikko. Pronssiottelu oli lopulta Yhdysvaltojen yksipuolinen näytös, kun Saksa taipui 6–1.

– Ei tarvinnut juuri jännittää, eikä miettiä ylimääräisiä, vaan sai keskittyä vain tekemään oman parhaan suorituksensa. Olin henkilökohtaisella tasolla tyytyväinen tekemiseeni. Pronssiottelu oli varsin tyypillinen pronssiottelu, jossa toiselta löytyy enemmän tahtotilaa. Ensin ihmetellään hetki ja sitten toinen osapuoli saa homman kulkemaan, eikä toisella enää oikein lähde. Pelaajista huomasi, että siinä oli oltu jo pitkän aikaa kisakuplassa. Väsymystä ja pientä kiukuttelua oli ilmassa.

Kansainväliset kaukalot tähtäimessä

Tuomaroinnissa juuri kansainvälinen puoli on varsinkin se, missä Nikulainen haluaa edetä pitkälle. Hetkeäkään ei ole tarvinnut katua ja takana on jo nyt monta hienoa reissua.

– Vuoden 2019 Spengler Cup Sveitsissä on yksi hienoimmista kokemuksistani. Pääsimme sinne koko perheen voimin. Päivät laskettiin pulkalla ja illat vihelsin pelejä. Pääsin viheltämään myös finaalissa, mikä oli todella hienoa. Koko turnaus oli aikamoista karnevaalitunnelmaa, Nikulainen muistelee lämmöllä.

Nikulaisella on kansainvälisten turnausten lisäksi pitkä kokemus kotimaisesta Liigasta. Keväällä päättyi jo kahdeksas kausi linjatuomarina. Tie jääkiekkoerotuomariksi sai aikanaan alkusysäyksen veljen ottelua seuratessa, kun omat pelit olivat jo takana päin.

– Pelasin itse noin 15-vuotiaaksi asti, kunnes pyöräily alkoi kiinnostaa enemmän ja teinkin sitä muutaman vuoden ajan aika tosissani. Olin eräänä päivänä katsomassa veljeni ottelua, ja siellä sain taas kipinän jääkiekkoon. Tuumasin, että jotenkin tuonne jäälle pitäisi vielä itsekin päästä. Löysin myöhemmin itseni tuomarikurssilta ja tässä sitä yhä ollaan, Nikulainen naurahtaa.

– Vihelsin kaksi vuotta, mutta sitten suuntasin armeijaan ja muutin samoihin aikoihin Turusta pääkaupunkiseudulle. Sen jälkeen tuli vielä pitempikin pätkä taukoa tuomaritouhuista, mutta veri veti myöhemmin takaisin. Sen jälkeen asiat sujuivat suhteellisen nopeasti ja etenin ylemmäs suurin piirtein sarjataso per vuosi -tahdilla. Liigassa oli kysyntää linjatuomareista, kun monet lopettelivat samaan aikaan, joten pääsin debytoimaan kaudella 2013–14.

Nikulainen on tuomaroinut jo pitempään linjatuomarin roolissa. Päätuomarin pesti pyörii tasaisesti ajatuksissa, mutta kiirettä sen suhteen ei ole. Tavoitteita riittää joka tapauksessa, myös kansainvälisillä areenoilla.

– Haluan nyt käydä ainakin jonkin aikaa tätä linjatuomaripolkua läpi, varsinkin kansainvälisellä tasolla. Olympialaiset ovat sellainen isompi haave ja näkisin, että ensi vuonna järjestettävät Pekingin olympialaiset ovat jo realistinen tavoite. Olen antanut sitä ajatellen hyvät näytöt. Elokuussa pelataan olympiakarsinnat, ja sinne lähtee usein niitä tuomareita, jotka valitaan lopulta myös olympiaturnaukseen. Paljon on myös siitä kiinni, tuleeko NHL mukaan vai ei. Jos näin käy, niin eurooppalaisten paikoista lähtee heti puolet pois, Nikulainen pohtii.

Kahden työn, perhe-elämän ja harrastusten tasapainottelua

Nikulainen asustelee perheineen pienessä Halkian kylässä Lahden ja Helsingin puolivälin paikkeilla. Rauhallinen asuinympäristö tuo hyvää vaihtelua hektiselle arjelle. Nikulaisen työt tasapainottavat hyvin toisiaan ja kun kotiasiat ovat kunnossa, jaksaa arjessa kuitenkin vallan mainiosti.

– Etelä-Suomen aluetta tulee pääasiassa suhattua viikosta toiseen vähän joka suuntaan. Keväisin on takki suhteellisen tyhjä ja varsinkin, kun nyt on päässyt viime vuosina myös MM-kisoihin, niin kausi on venynyt todella pitkäksi. Kauden jälkeen menee pari viikkoa aina palautellessa. Erotuomarin töiden ohessa toimin hitsaajana Järvenpäässä ja siihen lisätään päälle vielä perhe-elämä kahden lapsen ja koiran kanssa. Onhan tämä toki aika raakaa välillä, hän myöntää.

Linjatuomari Nikulainen on kilpaillut myös BMX-pyöräilyssä. Kuva: Ville Varis
Lauri Nikulainen on kilpaillut myös BMX-pyöräilyssä. Kuva: Ville Varis

Töiden ja perheen lisäksi aikaa liikenee myös rakkaalle harrastukselle – pyöräilylle. Nikulainen tunnetaan pyöräilypiireissä BMX-taidoistaan ja kilpailuitakin on kertynyt aikanaan hyvä määrä. Enää kilparadat eivät ole päällimmäisenä mielessä, vaan maastoon lähdetään enemmänkin nautiskelemaan.

– Olen ajanut alamäkiajoa kilpatasolla ja lisäksi myös BMX-racingia. SM-kisoissa olen käynyt usein ja niiden lisäksi hyppykisoissa ja kaikenlaisissa näytöskilpailuissa. PM-kilpailuissa pääsin myös joskus koettamaan, mutten mitään isoa menestystä niittänyt. BMX-racingissa pärjäsin parhaiten ja sillä puolella pääsin palkintosijoillekin. Käyn edelleen hyppimässä ja ajamassa maastossa. Meillä on pysynyt jo pitkään sama kaveriporukka, jolla käymme ajelemassa. Sellaista rentoa yhdessäoloa ja nollaamista arjen asioista, Nikulainen kertoo.

– Kesä on arvokasta aikaa, kun voi ajamisen lisäksi viettää enemmän aikaa perheen kanssa luonnosta nauttien täällä metsän keskellä.


---
Julkaisija: Markus Viljanen