Tehdään kiekosta kestävämpää

Liigan ympäristöohjelma

Jääkiekko ja Liiga eivät ole vain urheilua. Kotimaisen jääkiekon pääsarjana meillä on mahdollisuus ja vastuu toimia lajimme tulevaisuuden suunnanottajana. Liiga, seurat ja niiden pelaajat vaikuttavat yhdessä faniensa ja kotikatsomoiden kanssa olosuhteisiin, joissa tulevat sukupolvet lähtevät jäälle. Liigan ympäristöohjelma edistää kestävän kehityksen toteutumista talvilajiemme pelastamiseksi ja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

  • 8%
  • 11%
  • 17%
  • 64%

Mistä Liigan hiilijalanjälki muodostuu?

LUT-yliopiston tutkimus (Hepo-oja 2018) selvitti Liigan hiilijalanjäljen koostumuksen. Kasvihuonepäästöjä mittaavan elinkaarimallinnuksen avulla tehdyn diplomityön tutkimusaineistona toimivat seuroille teetetty kysely sekä VTT:n Jäähalliportaalista ja huoltoyhtiöiltä saatu data Liigan käytössä olevien hallien kulutustiedoista.

Seurojen päästöt
Seurojen päästöt 8%

kulkuneuvojen ja polttoaineiden tuotanto ja päästöt

Areenojen lämmitys
Areenojen lämmitys 11%

hallien lämmitys ja jäänhoito

Areenojen sähkönkulutus
Areenojen sähkönkulutus 17%

hallien ilmastointi, jäänhoito ja yleinen kunnossapito

Katsojien matkustuspäästöt
Katsojien matkustuspäästöt 64%

kulkuneuvojen ja polttoaineiden tuotanto ja päästöt

Liigan vuotuiset kasvihuonepäästöt ovat noin 6 400 tCO2eq, joka vastaa noin 500−600 suomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä.

Toimenpiteet

Liiga on kiinnittänyt viime vuosina huomiota toimintansa ekologiseen kestävyyteen ja sitoutunut pienentämään hiilijalanjälkeänsä entisestään tulevaisuudessa. Ilmaston tila on pakottanut lajin ja seurat vastaamaan aikakautemme suurimpaan haasteeseen: ympäristöystävällisyys on mukana suomalaisessa jääkiekossa aina pelimatkajärjestelyistä varusteiden kierrätykseen asti.

Energiatehokkuus halleilla

Hallien energiatehokkuutta parannetaan jatkuvasti lämmitystä, jäähdytystä ja valaistusta kehittämällä.

Julkinen liikennöinti peleihin

Julkisen liikenteen sekä matsibussien käyttöä lisätään entisestään ottelupaikkakunnilla. Myös kimppakyytipalveluja kehitetään.

Otteluiden jätehuolto

Jätehuoltoa ja kierrätystä tehostetaan jäähalleilla. Roskan määrää pyritään vähentämään luopumalla kertakäyttöastioista sekä siirtymällä hanamyynnistä tölkkeihin ja uusiokäytettäviin tuoppiratkaisuihin.

Pelimatkojen keskittäminen

Joukkueet pelaavat useita otteluita samalla matkalla vähentäen näin matkustamisen ympäristökuormaa. Myös tuomarit liikkuvat otteluihin julkisia liikennevälineitä ja kimppakyytejä suosien.

Seurojen varusteiden kierrätys

Pelaajien varusteet kierrätetään ja käyttökelvottomille hiilikuitumailoille etsitään kierrätysmahdollisuuksia.

Luonnonsuojelu hiilipäästöjen kompensoimiseksi

Liiga osallistuu yhdessä Suomen Luonnonsuojeluliiton Hiilipörssin kanssa suomalaisten soiden ennallistamiseen ja globaalisti merkittävään hiilivuodon tukkimiseen.

Liigan ympäristövaikutuksiin on mahdollisuus puuttua tiukemmin ja energiatehokkuutta lisätä edelleen.

Yhteistyössä

Ajankohtaista

Vaikutetaan yhdessä talvilajien tulevaisuuteen Suomessa

Me päätämme, tippuuko kiekko ulkojäähän myös tulevaisuudessa. Liiga, seurat ja sen katsojat määrittävät, millaisen pelin hengen jätämme seuraaville sukupolville.

Täydellä autolla matsiin

Yksityisautoilua vähentämällä pienennämme tehokkaimmin Liigan hiilijalanjälkeä. Huolehditaan yhdessä, että tulevillakin sukupolvilla on mahdollisuus pelata lätkää luonnonjäillä. Haasta lähipiirisi kiekkofanit ja kokoa peliin koko autollinen kavereita! #liiga #kimppakyytihaaste

Tehdään kiekosta kestävämpää – yhdessä.